IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:00 | 21 септември 2024
Обновен: 10:45 | 21 септември 2024

Честваме паметта на св. апостол Кодрат, на св. Димитрий Ростовски и отдание на празника Кръстовден

На 21 септември светът отбелязва Международния ден на мира и Световния ден на болните от Алцхаймер

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на св. апостол Кодрат, на св. Димитрий Ростовски и отдание на празника Кръстовден

На 21 септември църквата чества паметта на свети апостол Кодрат, на свети Димитрий Ростовски и отдание на празника Кръстовден.

Св. апостол Кодрат бил ученик на апостолите на Иисус Христос. Поставили го за епископ в Атина на мястото на мъченически загиналия свети Публий. Проповядвал словото Божие най-вече в Атина и в малоазийския град Магнезия. След успешни апостолски трудове и страдания, св. Кодрат в 130 г. умрял за вярата в Христос в Магнезия. Той е известен и като добър апологет на християнското учение.

Св. Димитрий Ростовски е известен съставител на жития на светците от основаването на Църквата до XVII век. Той самият е причислен към светците заради личния си свят и примерен във всяко отношение живот. Роден в 1651 г. в град Макаров, близо до Киев, на 18 години постъпил монах в киевски манастир. Там Димитрий получил отлична богословска и езикова подготовка. После употребил поверения му талант в служба на Бога и ближните.

Известен с благочестието и учеността си, Димитрий превел и съставил стотици жития, които събрал в така наречените "Четьи-минеи", подредени по месеци и дни. Те и до днес се четат в първообраза им и в преводи на различни езици. Освен тях написал и много други книги с духовно съдържание, както и редица молитви. Бащински се грижел неуморно за благото на огромното си паство. Въздържан, честен, благ, състрадателен и достъпен за всички, той помагал на ближните: на драго сърце давал съвети и наставления, посещавал болни, раздавал щедро на бедните храна и облекло. Дълги години се грижил за просветата в Ростовска епархия, на която през 1709 г. бил избран за митрополит. Но смъртта прекратила рано живота на светителя. На 58 години той заболял и на 21 септември 1709 г. се упокоил от трудовете си.

На този ден се отдава почит на празника Въздвижение на светия Кръст, който чествахме на 14 септември.

На 21 септември светът отбелязва Международния ден на мира, който отразява споделения ни стремеж да сложим край на ненужното страдание, причинено от въоръжен конфликт. Това е ден, в който Обединените нации призовават към прекратяване на огъня за 24 часа, с надеждата, че един мирен ден може да доведе до друг, до следващ, и така, накрая, пушките да замълчат завинаги.

И все пак за постигането на мир е нужно повече от това, оръжията да замлъкнат. Истинският мир изисква да се застъпваме за правата на човека в целия свят.

21 септември се отбелязва още като Световен ден на болните от Алцхаймер. Този ден се чества ежегодно от 1994 г. по инициатива на Международната организация за борба с болестта. Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Тя обхваща около 70 процента от случаите. По последни данни, страдащите в света са 47 милиона. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 милиона нови случаи на деменция. Изчислено е, че в Европейския съюз живеят 6,4 милиона души с деменция. В България няма точна статистика, но специалистите твърдят, че те са най-малко 100 000.

У нас датата 21 септември е поределена за Празник на град Тутракан, по повод обявяването на селището за град през 1993 година.

Коментари

Новини Варна