Варна 16°
fallback
България
16:15 | 19 септември 2024
Обновен: 02:36 | 20 септември 2024

46-и пехотен Добрички полк представя България на възстановка в Словакия 

Ще участват в "сражение" за освобождението на Чехословакия от нацистите през Втората световна война

По материала работи: Александър Дечев

46-и пехотен Добрички полк ще представи българската военно-историческа реконструкция на международна възстановка в Словакия. На 21 септември в Калинов ще бъде пресъздадено първото сражение за освобождението на Чехословакия от нацистка окупация през Втората световна война. 46-и пехотен Добрички полк е единственият български военно-исторически клуб,  получил покана за участие във възстановката, която е част от програмата за отбелязване на 80 годишнината от събитията през септември 1944 г. Организатор на честването е  Министерството на отбраната на Словакия.

Поканата към 46-и пехотен полк е резултат от богатия опит на добричкия военно-исторически клуб в международни възстановки на тема Втора световна война в Чехия, Украйна, Русия,  Естония, Беларус и автономна република Крим. В Калинов възстановчиците от Добрич ще вземат участие като бойци от Червената армия.

10-те реконструктори са подготвени със собствени униформи и снаряжение в пълно съответствие с използваните преди осем десетилетия.  От тях се очаква да затвърдят позициите на 46-и пехотен Добрички полк като най добре подготвения в България клуб на тема Втора   световна война и да представят за пореден път българската военно-историческа реконструкция на международната сцена. Участието в Словакия ще допринесе и за популяризирането на Добрич като град на българската бойна слава, в който се полагат усилия за съхраняване на историята в нейния автентичен вид и се пази паметта за миналото.

Автор на статията:
Александър Дечев
добрички пехотен полк втора световна война нацистка окупация Чехословакия Словакия Добрич възстановка
1 коментара
fallback
fallback