IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
11:40 | 14 септември 2024
Обновен: 11:53 | 18 септември 2024

Исторически успех! Наши ученици разбиха конкуренцията на световното по автомоделизъм с водородна клетка в САЩ

Без пари и с много хъс българските отбори сътвориха истински чудеса в Лос Анджелис

По материала работи: Слав Велев
Исторически успех! Наши ученици разбиха конкуренцията на световното по автомоделизъм с водородна клетка в САЩ

Невероятен успех за България! Наши ученици разбиха конкуренцията на световното по автомоделизъм с водородна клетка в Лос Анджелис на Horizon Hydrogen Grand Prix 2024!

В периода от 9 до 12 септември в САЩ се проведоха Световните финали по автомоделизъм с водородна клетка, където българските отбори сътвориха истински чудеса! Нашите ученици грабнаха Световната титла в клас Сток и Вицешампионската титла в клас Хибрид.

България бе представена от най-добрите ученически екипи: учениците от 18. СОУ "У. Гладстон", София, под ръководството на Емил Карамфилов, и СТМК – Враца, с ръководител Ивайло Иванов, участваха в клас Хибрид, а ПГТЕ "Хенри Форд", София, също с ръководител Карамфилов, взеха участие в клас Сток. Резултатите им са впечатляващи.

Световна титла за ПГТЕ "Хенри Форд"

В клас Сток българският отбор на ПГТЕ "Хенри Форд" започна състезанието със страхотна битка срещу фаворитите от Австралия, Франция и САЩ. В първите 90 минути напрежението бе на максимум, но след това нашите успяха да излязат начело и доминираха до края на 6-часовото състезание! Финалът бе триумфален, оставяйки след себе си HydroTeam (Франция) и Team Kia Kaha (Нова Зеландия). Това бе дебют на учениците от ПГТЕ "Хенри Форд" и класа Сток, а победата бе българска.

Драматична битка в клас Хибрид! 18. СОУ "У. Гладстон" със сребърен медал

В най-бързия и технологичен клас – Хибрид – отборът на 18. СОУ се наложи като един от водещите претенденти за титлата още в началото. Напрежението бе огромно, а след 6 изтощителни часа те завършиха на второ място, изпреварени само от местните легенди и многократни световни шампиони Oakwood Pink от Холивуд! Третото място бе за отбора на Чехия.

Катастрофа и обрат за СТМК – Враца

Другият български отбор – СТМК – Враца, преживя истински труден старт, след като попадна в катастрофа още в първата обиколка. Техническите проблеми ги преследваха през голяма част от състезанието и се наложи да прекарат много време в бокса, но въпреки всичко те не се отказаха и завършиха състезанието, класирайки се на 11-то място.

Това е исторически успех за българския автомоделизъм и нашите ученици на световната сцена. Досега български отбор само се бе качвал на подиума и се бе борил за победата, но за първи път си тръгва с титлата! Трябва да отбележим, че много от отборите бяха спонсорирани от автопроизводители, а главен спонсор на надпреварата бе Тойота, докато българските отбори далеч не се радват на такава техническа помощ.

Коментари

Новини Варна