Варна 22°
fallback
България
08:00 | 14 септември 2024
Обновен: 12:36 | 19 септември 2024

Кръстовден е!

Oтбелязваме началото на есента. Днес празнуват чакръкчиите и жителите на Силистра

По материала работи: Слав Велев

Хиляди поклонници се събират днес на Кръстова гора - местност в централната част на Родопите, близо до Кръстов връх (1413 m)/Снимка: АРХИВ

Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква - чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

Всяка година на 14 септември Св. Кръст се изнасял за поклонение и колкото болни потърсели Божията милост, я получавали, а благоразумни християни решили да разделят Св. Кръст на три части. Едната останала в Йерусалим, другата изпратили в Рим, а трета - в Константинопол (Цариград). Частта, която дали на Константинополската патриаршия, била сложена в специална ракла, обкована със злато и сребро.

След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството. На този ден църквата извършва поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

На 14 септември имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кънчо, Ставри, Красимир и Красимира. Честит празник на всички именици, със специални пожелания за много здраве.

На този ден се честват и лечителите, които наместват изкълчени и навехнати крайници и “оправят счупени кокали” или т.н. чакръкчии.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост в чест на Кръста Господен. Обредна трапеза трябва да включва: зелник с праз лук, и печена тиква.

Зимният Кръстовден е определен и за Професионален празник на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и на българските пожарникари по повод отбелязване на Годишнина от учредяването през 1905 г. на първото професионално обединение на пожарникарите в България.

Днес е и празник на град Силистра.

Автор на статията:
Слав Велев
Кръстовден 14 септември празник днес 14 септември празник църковен календар църковен календар 14 септември събота новини имен ден имен ден 14 септември поверия кръстовден празник Въздвижение на Светия кръст Господен Силистра чакръкчии Кръстова гора
1 коментара
fallback
fallback