IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
08:00 | 14 септември 2024
Обновен: 10:37 | 18 септември 2024

Кръстовден е!

Oтбелязваме началото на есента. Днес празнуват чакръкчиите и жителите на Силистра

По материала работи: Слав Велев
Кръстовден е!

Хиляди поклонници се събират днес на Кръстова гора - местност в централната част на Родопите, близо до Кръстов връх (1413 m)/Снимка: АРХИВ

Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква - чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

Всяка година на 14 септември Св. Кръст се изнасял за поклонение и колкото болни потърсели Божията милост, я получавали, а благоразумни християни решили да разделят Св. Кръст на три части. Едната останала в Йерусалим, другата изпратили в Рим, а трета - в Константинопол (Цариград). Частта, която дали на Константинополската патриаршия, била сложена в специална ракла, обкована със злато и сребро.

След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството. На този ден църквата извършва поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

На 14 септември имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кънчо, Ставри, Красимир и Красимира. Честит празник на всички именици, със специални пожелания за много здраве.

На този ден се честват и лечителите, които наместват изкълчени и навехнати крайници и “оправят счупени кокали” или т.н. чакръкчии.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост в чест на Кръста Господен. Обредна трапеза трябва да включва: зелник с праз лук, и печена тиква.

Зимният Кръстовден е определен и за Професионален празник на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и на българските пожарникари по повод отбелязване на Годишнина от учредяването през 1905 г. на първото професионално обединение на пожарникарите в България.

Днес е и празник на град Силистра.

Коментари

981125g ( преди 4 дни )
rate down comment 2 rate up comment 0
Новини Варна