IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:15 | 13 септември 2024
Обновен: 23:15 | 17 септември 2024

Двама от най-добрите ни пилоти са загинали при авиоинцидента край "Граф Игнатиево"

Учебният самолет падна по време на репетициите по случай 20 години от приемането на България в НАТО

По материала работи: Слав Велев
Двама от най-добрите ни пилоти са загинали при авиоинцидента край "Граф Игнатиево"

Кадър: БНТ

Двамата пилоти са загинали при авиоинцидента край "Граф Игнатиево". Това потвърди премиерът Димитър Главчев.

Веднага след катастрофата министърът на отбраната Атанас Запрянов отмени авиошоуто в Трета авиационна база. Той обяви 14 септември за ден на траур във Военновъздушните сили.

Учебният самолет L-39 се разби в авиобаза "Граф Игнатиево" при изпълнение на сложна маневра на пределно малка височина. Машината е била пилотирана от двама летци - инструктор и пилот.

Загиналите са двама от най-добрите ни военни пилоти. Те са инструктори в Долна Митрополия. Загиналите са майор Петко Димитров Димитров и ст. лейтенант Венцислав Атанасов Дункин. Отлични летци с отлична подготовка. 

"Майорът е роден 1973 година, старши лейтенатът - 1996 година. Изказвам съболезнования на близките. Днес в 12.13 при изпълнение на тренировъчен полет, след полетите на първите групи е дошъл редът за екипажа от Втора база в Долна Митрополия. Излетели са в 12.17, в 12.30 ч. са катастрофирали и загинали", каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Командирът на Втора база обясни, че това е било тренировъчен полет, планиран много отдавна и за който са се готвили месеци наред. Задачата е била изпълнявана многократно в Долна Митрополия и днес е трябвало да бъде изпълнена като генерална репетиция за планираното авиошоу утре.

"Отлични летци, с отлична подготовка", заяви генералът.

Самолетът тази година е минал капитално-възстановителен ремонт и е бил приет от ВВС, експлоатиран е без проблем за учебна и тренировъчна дейност. Не можа да даде обяснение защо катапултът не е проработил.

"Върви следствие, не мога да коментирам нищо като причини или мотиви. Задачата е тренирана многократно, това само по себе предполага, че са били тренирани за това, което правят. Майор Димитров е един от най-добрите летци на L-39 в България, а лейтенант Дункин е млад пилот с отлични заложби, който беше една от надеждите на базата".

За утре ще бъде обявен траур във Въоръжените сили, обяви министърът на отбраната.

Коментари

Новини Варна