Варна 20°
fallback
България
08:00 | 13 септември 2024
Обновен: 04:01 | 19 септември 2024

Честваме паметта на свети Корнилий Стотник и предпразненството на Въздвижение на светия Кръст Христов

Отбелязваме празника на българските пожарникари

По материала работи: Слав Велев

На 13 септември църквата чества паметта на свети Корнилий Стотник и предпразненството на Въздвижение на светия Кръст Христов.

Свети Корнилий бил римски стотник, офицер от Италийския полк. Живеел в град Кесария Палестинска, където било и седалището на римския управител на страната. Бил езичник, но повярвал в единия истински Бог, както вярвали юдеите, т.е. станал "прозелит" ("пришелец" във вярата), макар още да не изпълнявал юдейските обреди. За всичко това се говори в книгата "Деяния на светите апостоли". Според нея Корнилий бил богобоязлив, както и целият му дом, правел много милостини на народа и винаги се молел на Бога. Затова и Бог му дал чуден начин на обръщане към вярата в Христос.

Веднъж по време на гореща молитва Божи ангел му известил, че неговите молитви и милостини са угодни на Бога, и му заръчал да изпрати хора в град Йопия (сега Яфа или Яфо в Израел) и да повика оттам апостол Петър, а после да изпълни всичко, което този апостол му каже. По същото време и на апостол Петър във видение му било съобщено да не се колебае да приема в Църквата и езичници, защото не бивало да смята за нечисто онова, което Бог е очистил. И когато пристигнали пратениците на Корнилий, апостолът разбрал смисъла на получената препоръка. Без да се двоуми, той станал, отишъл в Кесария и проповядвал на Корнилий и всички останали хора в дома му. Докато още проповядвал, над тях слязъл Светият Дух и те започнали да говорят на разни езици и да величаят Бога. Всички били кръстени в името на Иисус Христос. Това било първото приемане на неюдеи в Църквата, която по начало е предназначена да обхване целия свят, всички народи.

Свети Корнилий по-късно станал проповедник на Христовата вяра в Мала Азия, живял праведно и се упокоил в края на I век в дълбока старост.

Този ден е и предпразненството на Въздвижението на светия Кръст Христов.

Българските пожарникари отбелязват своя професионален празник. Всяка година той се чества на 14 септември, но този път официалните събития ще са ден по-рано.

По традиция ръководството на МВР и униформени служители ще поднесат венци и цветя пред мемориалната плоча на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари. Ще бъде отслужен и водосвет.

Датата 14 септември е определена за професионален празник на работещите в Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” през 1995 г. с решение на Министерския съвет, като така е възстановена традицията от времето на първия пожарникарски събор през 1905 г.

Автор на статията:
Слав Велев
празника на българските пожарникари 13 септември празник днес празник днес празник днес 13 септември църковен календар 13 септември църковен календар новини петък църква Корнилий Стотник Въздвижение на светия Кръст Христов
0 коментара
fallback
fallback