IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
12:15 | 10 септември 2024
Обновен: 03:33 | 17 септември 2024

Асоциация "Родители": Забраната за телефони в училище само ще влоши нещата

Министър Цоков: Над 50% от учениците се разсейват с GSM-ите си в час

По материала работи: Слав Велев
Асоциация "Родители": Забраната за телефони в училище само ще влоши нещата

Забраната за телефони в училище само ще влоши нещата. Това заяви Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет и от Асоциация "Родители".

"Въпросът е за по-големите. Те са по-самостоятелни и имат телефони. От гледна точна на Центъра за безопасен интернет и от Асоциация "Родители" забраната само ще влоши нещата. Убедена съм, че точно за една седмица, децата ще намерят начин да преодоляват тези забрани. По отношение на тревожността на учителите, че не са фокусирани в час - честно казано, ако телефоните и устройства се включат в учебния процес по начин, който да е интересен за децата, ще имаме съвсем друг разговор", каза Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет и от Асоциация "Родители".

"Този телефон далеч не се използва за учебни цели, той се използва за развлекателни цели в социални мрежи и забавление в час, защото не им е интересно", каза в ефира на БНТ д-р Юлиян Попов от синдикат образование към КТ "Подкрепа".

Антоанета Василева добави, че тинейджърите могат да се разсейват и без телефон, например като драскат в тетрадка или гледат през прозореца.

"През последните години българското училище намери много добър вариант, телефоните да не са такъв фактор, като ги взима в началото на часа. Аз мисля, че това е начин да научим децата да имат мярка, докъде стигат границите", каза още Антоанета Василева.

„Учебната година се открива на 16 септември, макар че някои училища подготвят тържества и на 15 септември. Учениците тази учебна година са малко над 700 000, а първокласниците са около 50 000. След няколко дни ще имаме точните цифри“.

Това коментира пред бТВ проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.

„Използването на телефони в класните стаи е забранено в Закона за предучилищното и училищното образование още от 2016 година. В много правилници на училища има забрана и за използване на телефони в междучасията и в рамките на целия ден“, коментира министърът.

„Ние внимателно наблюдаваме този процес. Разработили сме обща визия за дигитализация в образованието. Тревожни са данните от последното изследване PISA, които показаха, че голям процент български ученици са разсеяни и не внимават в час – особено по математика и природни науки, защото използват своите телефони“, обясни образователният министър и допълни, че понякога става въпрос за над 50% от учениците.

Министър Цоков смята, че всяко училище само трябва да реши дали да забрани използването на мобилни телефони в клас.

Коментари

Новини Варна