IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
14:40 | 8 септември 2024
Обновен: 01:23 | 17 септември 2024

Министър Запрянов отрече, че ще връщат казармата

България купува най-доброто оръжие за средствата, които иска да похарчи, посочва той

По материала работи: Александър Дечев
Министър Запрянов отрече, че ще връщат казармата

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов увери, че не се предвижда връщането на казармата. Той каза това пред Българското национално радио и предаването "Неделя 150".

"Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба", категоричен бе членът на служебния кабинет на Дмитър Главчев.

Запрянов припомни, че с решение на парламента ще има промяна в заплащането на военнослужещите от 1 януари 2024 г. "Политическото очакване е чрез стимула с повишението на заплатите, ние да повишим интереса към армията и да попълним вакантните си длъжности, като по този начин да стимулираме доброволната военна служба", обясни министърът. "Но ако това не стане и с тези мерки в близка перспектива, въпросът за връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред и в България", подчерта Запрянов.

Той обаче каза, че дори държавите, които я връщат, го правят в друга форма – на доброволен принцип или само за първоначална военна подготовка. Според министъра войната в Украйна показа, че професионалните въоръжени сили доминират. Русия не използва наборници във войната, Украйна също подготвя професионални въоръжени сили, посочи служебният министър Запрянов.

На критиките, че не купуваме най-доброто оръжие за парите, които харчим, министър Запрянов каза, че България купува най-доброто за средствата, които иска да похарчи. По отношение на самолетите F-16 Block 70, когато правихме този избор бяхме наясно, че купуваме "4++" самолет със средствата, които можем да заделим, каза министърът. В България има много специалисти по всичко, доверявам се на експертите, на генералите, които командват българските въоръжени сили и техните оценки, заяви Атанас Запрянов.

Коментари

Новини Варна