IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:00 | 4 септември 2024
Обновен: 08:41 | 15 септември 2024

Няма да има референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

Предложението на "Възраждане" и ИТН бе отхвърлено от парламента

По материала работи: Александър Дечев
Няма да има референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

Няма да има референдум за еврото. Това стана ясно днес, когато парламентът отхвърли предложението на народни представители от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ за провеждането му. Националният референдум трябваше да е с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?“.

Предложението беше подкрепено от 63 депутати ( „Възраждане“, „Има такъв народ“, „БСП за България“ и 12 нечленуващи в парламентарна група), съобщава Дебати.бг.

„Против“ бяха общо 107 народни представители, двама се въздържаха.

Срещу предложението бяха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ПГ на ДПС и двама независими депутати.

Депутатите удължиха заседанието си до приемането на точка четвърта от програмата – второ четене на промени в Закона за независимия финансов одит. Предложението, направено от Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, първо беше отхвърлено, а след това прието при прегласуването със 105 гласа „за“, 42 „против“ и 18 „въздържал се“.

Парламентът изслушва служебните министри на околната среда и водите Петър Димитров, на земеделието и храните Георги Тахов и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, както и служебния заместник-министър на енергетика Георги Самандов за задълбочаването на водната криза в страната.


Предстои днес депутатите да разгледат проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да извади парогенераторите от оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене“, което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението на тези парогенератори за нуждите на АЕЦ „Козлодуй“.

Предложението на ПГ на ГЕРБ-СДС за първата сряда от месеца е парламентът да разгледа на второ четене промени в Закона за независимия финансов одит.

Проектопрограмата, публикувана на сайта на парламента, е за 4 и 5 септември. Сред включените в нея точки са проекторешение за избиране на Бойко Рашков за председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, както и обсъждане на второ четене на промени в Закона за закрила на детето.

Коментари

Новини Варна