IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
10:00 | 2 септември 2024
Обновен: 10:56 | 17 септември 2024

Цирк пред ЦИК: ДПС на Доган и Новото начало на Пеевски спорят кой ще бъде пръв

Стартът на регистрацията на партии и коалиции за предсрочния вот се бави заради спора на двата фронта в "движението"

По материала работи: Слав Велев
Цирк пред ЦИК: ДПС на Доган и Новото начало на Пеевски спорят кой ще бъде пръв

Снимка: Десислава Кулелиева/БНТ

Регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите на 27 октомври се бави и все още не е започнала. Виновни за създалата се ситуация са представителите на двете крила на ДПС - на Доган, и Пеевски, които спорят пред ЦИК, за да са първи.

Приемането на документи в ЦИК трябваше да стартира в 9.30 часа и да продължи до 11 септември.

Жандармерия охранява входа на Централната избирателна комисия. Охранителите помолиха представителите на двете крила на Движението за права и свободи да освободят входа на институцията.

От вчера представителите и на двете крила - подкрепящите почетния председател на Движението Ахмед Доган и подкрепящите Делян Пеевски, пазят ред за подаване на документи за регистрация в ЦИК.

Началото на регистрацията е обявено от 9.30 часа. Младежите на ДПС, симпатизиращи на почетния председател, заявиха, че са тук от вчера сутринта. От ДПС с председател Делян Пеевски заявяват, че са пред ЦИК от петък, за да пазят ред.

От пресцентъра на ДПС с председател Пеевски съобщиха, че са поддали електронно заявление минути след полунощ, като в съобщението, което беше разпространено до медиите се казваше, че Новото начало вече е факт, че ДПС - Пеевски са модерни и иновативни и завършваше с любимото изречение на Делян Пеевски, че най-хубавото предстои.

"Колегите от ръководството, които са в сградата на Народното събрание, ще подадат документите пред Централната избирателна комисия за регистрация на ДПС - Ново начало", каза пред журналисти Танер Кабилов, евродепутат от ДПС, подкрепящ Делян Пеевски.

Кабилов коментира, че колегите му народни представители имат допуск и очакват началото на регистрацията, за да подадат документите на ДПС – Ново начало.

"Не съм юрист и не съм специалист в тази тема, има компетентни органи, отговори той на въпрос за подадената онлайн регистрация. Младежите са тук от петък 20.00 часа", каза Кабилов, който настоя, че ДПС – Ново начало ще подадат документи първи, знаково и символично.

Пред ЦИК пристигна и председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Той бе посрещнат с възгласи "ДПС". Чакъров заяви пред събралите се членове и симпатизанти, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, че те са първи и ще се регистрират първи за предстоящите избори. След това той се отправи към входа на сградата на Народното събрание откъм бул. "Дондуков".

От видео, разпространено от пресцентъра на ДПС - Доган, стана ясно, че в сградата на ЦИК има представители и на двете крила на партията. В текста към видеото, описващ кадрите, се казва: "групата на Пеевски е пристигна след народните представители на ДПС с лидер д-р Ахмед Доган за регистрация в ЦИК".

Коментари

Новини Варна