IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
08:15 | 2 септември 2024
Обновен: 07:52 | 17 септември 2024

Честваме паметта на светия мъченик Мамант

Димитровград отбелязва тържествено 77-години от основаването си

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на светия мъченик Мамант

На 2 септември църквата чества паметта на светия мъченик Мамант. Той е живял във втората половина на III век. Родителите му били знатни хора от област Пафлагония, Северна Мала Азия. Те приели християнството и живеели според Христовото учение, а с праведния си живот привличали към Църквата много езичници. Но при гонението на император Валериан били заловени и отведени в Кесария Кападокийска. Там те умрели от изтезанията в тъмницата. Но майката, която била бременна, непосредствено преди смъртта си родила преждевременно момченце.

Една вдовица на име Амия, която се грижела за затворените християни, измолила разрешение да погребе телата на съпрузите-мъченици и да вземе сирачето да го отгледа като свой син.

До петгодишна възраст детето не говорело. Първата дума, която изговорило, била "мама". Затова новата му майка го кръстила Мамант. Постарала се да му даде най-добро възпитание, а най-много се грижела да му внуши любов към Бога и дълбока почит към Неговия закон. И тя успяла в това, но починала, когато той бил едва на 14 години. Скоро след смъртта й започнало ново гонение срещу християните. Император Аврелиан дошъл в Кесария и сред първите му жертви бил 15-годишният Мамант. Понеже мъченикът не искал да се откаже от вярата, императорът наредил да бъде отнесен до брега и хвърлен в морето. По чудесен начин обаче Бог го запазил, Мамант се спасил и отишъл в планината около Кесария да се подвизава в уединение.

Слухът за неговия чуден живот стигнал до управителя на областта. Той пратил да го доведат в Кесария. Мамант отново смело изповядал вярата си в Христос и пак бил жестоко мъчен, накрая в тежко състояние бил захвърлен извън града. Мамант стигнал до една близка пещера и там предал.душата си на Бога в 275 г.

Край Цариград по-късно бил изграден манастир "Св. Мамант", където в 1363 г. се поминал св. Теодосий Търновски. 

Димитровград чества своя 77-годишен рожден ден днес. Празничната програма започва в двора на Историческия музей с традиционното представяне на календара на общината, който започва и завършва с месец септември, съобщиха от общинския пресцентър.

Денят продължава с тържествено заседание на местния Общински съвет, на което ще бъде връчено отличието на тазгодишния почетен гражданин съдия Ана Игнатова. Кулминацията на отбелязването е на централния площад "България". Събитието ще започне с официална церемония по приемане на строя и издигане на националното знаме на Република България. От сцената на площада кметът Иво Димов и официалните гости ще поздравят гражданите по случай празника на града. Тази година четири делегации от побратимени на Димитровград градове пристигат, за да споделят годишнината с димитровградчани.

Вечерта ще завърши с пиротехническо шоу и концерт на изпълнителя Миро.

Тази година афишът на проявите по повод Дните на Димитровград бе в осем дни. 

Официалното начало на Димитровград е на 2 септември 1947 година. Тогава агломерацията на трите села Раковски, Марийно и Черноконево се слива в ново населено място с Постановление №3 на тогавашния Министерски съвет. Така той става първият социалистически град у нас.

Основите му се поставят от 50 000 бригадири, които идват от 963 градове и села на България в периода 1948 – 1950 г. Много от тях стават жители на новия град. Работят в самостоятелна бригада, наречена “Млада гвардия“, с девиз "Ние изграждаме града, градът изгражда нас“, сочи архивът на публикациите за Димитровград в БТА

Коментари

Новини Варна