IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
11:15 | 29 август 2024
Обновен: 03:00 | 11 септември 2024

Западнонилската треска взе първите си жертви у нас

Двама души са починали, потвърдиха от здравното министерство

По материала работи: Александър Дечев
Западнонилската треска взе първите си жертви у нас

Западнонилската треска взе първите си жертви у нас. Двама души са починали, съобщават от здравното министерство. Засега има информация за още един българин, който е носител на болестта. Тя се предава след ухапване от заразен комар. Тепърва се очакват още случаи, тъй като пикът на заболяването е именно през август и септември, заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, цитиран от "Нова". Тя препоръча хората, които имат грипоподобни симптоми през този период да се изследват за западнонилска треска.

"Болеста отдавна е в България. Тя всъщност тръгна от западния бряг на река Нил и от 90-е години на миналия век вече е в Европа с няколко по-големи епидемични взривове. За нея се знае, че 80 на всеки 100 души я прекарват безсимптомно. А от останалите 20 - 19 са с грипоподобни прояви. И под 1% е делът на тези невроинвазивни форми, които протичат по-тежко. Заболяването се предава чрез ухапване от комари, които се заразяват от птици, които са резервоар на инфекцията", обясни тя. 

Коментари

Новини Варна