Варна 20°
fallback
България
08:01 | 25 август 2024
Обновен: 21:37 | 18 септември 2024

Честваме паметта на светия апостол Тит

На 25 август 1961 г. в София е открита зала „Универсиада“ за първите в България Световни студентски летни игри

По материала работи: Слав Велев

На 25 август 1961 г. в София е открита зала „Универсиада“

На 25 август църквата чества паметта на свети апостол Тит.

В първите десетилетия от съществуването на Христовата църква вярата в Спасителя на света била разпространявана от апостолите на Иисус Христос и от техните ученици. Един такъв апостолски ученик бил и свети апостол Тит.

Той бил роден в езическо семейство в Антиохия. Получил високо образование и от младини обичал да чете трудове на древни философи, търсейки правила за добър и смислен живот. После се запознал със свети апостол Павел, който го покръстил и Тит станал негов сътрудник. От посланията на апостола става ясно, че Тит го съпътствал при проповедническите му пътувания и дори присъствал на Апостолския събор в Йерусалим през 49 г. После е пращан от апостола с мисия в Коринт, Далмация и на други места.

Когато след първото си затворничество в Рим апостол Павел посетил остров Крит, той поставил Тит за епископ на църквата там. Апостолът написал и послание до Тит, в което му дава съвети за неговата пастирска работа: "Затова те оставих в Крит, за да довършиш несвършеното и да поставиш по всички градове презвитери, както бях ти поръчал: който е непорочен, на една жена мъж и има деца верни, неукорявани в разпътство или непокорство. Защото епископът, като Божи разпоредник, трябва да е непорочен, не високомерен, не гневлив, не пияница, не побойник, не алчен за гнусна печалба, но страннолюбив, добролюбив, целомъдър, справедлив, благочестив, въздържан, да се държи о истинското слово, според както е научен". Когато апостол Павел пътувал за Рим за втори път, епископ Тит се срещнал с него в град Никопол в област Епир, придружил го до столицата и станал свидетел на мъченическата му смърт. 

Свети Тит се завърнал в Крит и продължил да ръководи тамошната църква. Приобщил много езичници към истините на християнската вяра и се упокоил в 97 г.

На 25 август 1961 г. в София е открита зала „Универсиада“. Построена е с доброволен труд на 20 000 студенти по проект на архитектите Александър Баров (ръководител), Иван Татаров, Иван Иванчев, Д. Владишки и др. Името ѝ е свързано с домакинството на София на Световните студентски летни игри „Универсиада 61“. Това е първата за България универсиада и втората в историята на състезанието.

Универсиадата е международно спортно състезание за студенти от висши училища, организирано от Международната университетска спортна федерация. Организират се летни и зимни универсиади, като първата се провежда през 1959 г. в Торино, Италия. Втората универсиада е в България през 1961 г. 

В България са проведени общо четири универсиади – две летни (1961 г. и 1977 г.) и две зимни (1983 г. и 1989 г.), София е домакин и на четирите.

По повод домакинството на София през 1961 г. е построена зала „Универсиада“, която официално е отворена на 25 август същата година, когато е и церемонията по откриването на състезанието.

 

Автор на статията:
Слав Велев
Честваме паметта свети апостол Тит Честваме паметта свети апостол Тит тит празник празник днес празник 25 август 25 август неделя църковен календар днес църковен календар 25 август Световни студентски летни игри София календар зала Универсиада универсиада
0 коментара
fallback
fallback