IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
08:00 | 24 август 2024
Обновен: 20:25 | 11 септември 2024

Честваме паметта на свещеномъченик Евтих и на свети Козма Етолийски

Отбелязваме 147 години от Шипченската епопея, к.к. "Албена" става на 55 години

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на свещеномъченик Евтих и на свети Козма Етолийски

Снимка: БТА

На 24 август църквата чества паметта на свещеномъченик Евтих и на свети Козма Етолийски. 

Свети Евтих (или Евтихий) бил родом от град Севаста в Киликия, Мала Азия, и живял в края на I и началото на II век. Бил сред учениците на свети Йоан Богослов и проповядвал Христовото учение в различни страни. Според житието му бил свещеник и дори епископ. Заради нежеланието си да почита езическите божества претърпял много мъки при гоненията срещу християните, но с Божията помощ оцелял и завършил живота си в дълбока старост.

В този ден се почита и свети Козма, монах и просветен деец, будител на гръцкия народ. Той е съвременник на преподобния Паисий Хилендарски, българския будител.

Свети Козма е роден през 1714 г. в област Етолия, Гърция. Поради бедност на семейството му той късно получил основно образование, а през 1749 г. отишъл да учи в светогорската школа "Атониада". Там станал монах в манастира "Филотей", но през 1759 г. напуснал манастира и по съвета на цариградския патриарх Серафим започнал своите проповеднически обиколки в днешна Западна и Северна Гърция, и Епир (сега в Албания). Пламенно насърчавал православните християни да създават училища, за да се учат децата на грамотност и православна вяра. Полагал големи грижи да убеждава народа, че просветата е нужна, за да дойде после и "лелеяното", под което разбирал освобождението от османско иго.

В продължение на 16 години свети Козма успял да основе около 200 училища. В своите писмени поучения той оставил завет на родителите да образоват децата си и да ги учат на християнска нравственост. Стремял се и да ограничи разпространението на различни еретични течения на своето време, като хилиазма (за хилядагодишно царство на Христос на земята). Но заради поредната руско-турска война проповедникът бил обвинен като руски агент, заловен и обесен на днешния ден през 1779 г. недалече от град Берат (сега в Албания).

Отбелязваме 147 години от Шипченската епопея. На връх Шипка ще се състои кулминацията на националните чествания, които започнаха на 19 август, съобщават от Община Габрово на страницата си, където е публикувана програмата за честванията. 

Пред Паметника на свободата вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в честванията на 147-годишнината на Шипченската епопея, съобщиха от прессекретариата на президента. Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев също ще участва в националното честване, съобщиха от Министерството на отбраната. 

Програмата ще започне в Соколския манастир от 7:45 часа, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в шипченските боеве, допълват от Община Габрово. От манастира в 8:45 ще тръгне туристически поход към върха. Туристически поход ще тръгне и от Узана в 8:00 часа и от 9:00 часа от храм-паметник „Рождество Христово” в град Шипка.  След края на официалната церемония, от 12:00 часа ще се състои и театрална възстановка, чрез която ще бъдат пресъздадени бойните действия от епопеята. 

Тази година тържествата ще преминат под знака на 90-годишнината от освещаването на Паметника на Свободата. 

Безплатни автобуси за тържествата на 24 август са осигурени от организаторите от Габрово към Шипка. Автобусите ще тръгват в 9:00 часа от пл.„Възраждане” и ще извозват граждани докато има желаещи. След приключване на възстановката автобусите ще извозват желаещите обратно към Габрово в 14:00 часа. Безплатен транспорт е осигурен и за туристическите походи. Изложба „Последното сражение” на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и Исторически музей – Дряново ще бъде открита на 26 август в Националния музей на образованието в Габрово. На 27 август предстои и представяне на книгата „Опълченците от Габровския край“ на Ангел Ангелов, става ясно от програмата на честванията. 

Ваканционно селище "Албена" отбелязва 55 години от създаването си днес, за това съобщават от администрацията на курорта. Оттам допълват, че ще отбележат годишнината с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.

Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на плажната сцена до бар "Ганвие". По-рано - от 18:30 до 19:30 ч., на покрива на Maritim Hotel Amelia ще бъде представено специалното издание на списание ЛИК, отпечатано от БТА под надслов "55 години нашата Албена в нас".  Празничният ден ще завърши с музикално парти на DJ Teddy Georgo в плажния бар "Ганвие". Входът за празничните прояви е свободен за зрителите.  

"Вече 55 години "Албена" омайва с очарованието си, превърнала се в еталон за дестинация с признати от времето традиции, с модерно настояще и устойчиво бъдеще. Днес комплексът е предпочитан за морска лятна ваканция, за целогодишно бягство сред природата и топлината на изворната минерална вода, за спорт, за гурме кулинария, за бизнес срещи и културни фестивали", посочват още от курорта. 

Коментари

Новини Варна