IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
08:00 | 23 август 2024
Обновен: 19:49 | 10 септември 2024

Вълчи имена празнуват днес

Днес православната църква чества Свети Луп и Свети Ириней

По материала работи: Слав Велев
Вълчи имена празнуват днес

23 август е денят, в който имен ден празнуват всички, чиито имена са производни на вълка.

Днес православната църква чества Свети Луп и Свети Ириней.

Св. Луп се чества от Православната църква на 23 август и 26 октомври. Той бил епископ от римския град Нове, близо до Свищов, живял в края на III век и началото на IV век. Луп бил верен слуга на св. великомъченик Димитрий Солунски. Преследван и убит по времето на император Максимилиан в Нове, където и е погребан от християните.

Ириней, роден в Смирна и ученик на епископ св Поликарп, от дете бил посветен в християнското учение. След ръкополагането си за презвитер заминал за Галия със св Потин, където проповядвали Божието слово и основали църкви в Лион и Виена. Ириней станал епископ на Лион и написал книга, в която излага християнското учение и опровергава опонентите си. Заради приноса му Църквата го почита като един от най-великите отци на християнската вяра.

Всяка година на 23 август празнуват Витан, Вълкадин, Вълко, Вълкан, Въльо и Вълкана.

Името Вълко е славянско и се е използвало като заклинание против нападение от вълци. То в превод означава и "храбър и смел като вълк". 

Свети Ириней Лионски е християнски епископ и виден богослов, един от ранните отци на Църквата. Той е сред онези християнски учени, получили званието "вселенски учител", защото дейността им надхвърлила географските граници и епохата, в която са живели и действали; решаващ е бил приносът им за изграждането на християнското учение и универсалното измерение на Църквата.

Свети Ириней е роден в първата половина на II век в областта на град Смирна, Мала Азия. Бил ученик първо на Йераполския епископ свети Папий, а после на големия светител Поликарп Смирненски, ученик на самия свети Йоан Богослов. Възприел от учителите си не само важните истини на християнската вяра, но и готовността да проповядва по апостолски тази вяра на всички народи, свети Ириней по-късно ще пише за свети Поликарп: "Аз живо помня всичко, което ми разказваше Поликарп за своите беседи с Йоан Богослов, който говорил за Иисус Хростос, за Неговите чудеса и учения. Поликарп вярно ни предаваше онова, което е чул от очевидеца (Йоан) на Словото на живота (Иисус Христос)... и го записах не на хартия, а в сърцето си".

Високообразованият свети Ириней бил изпратен да проповядва сред малоазийската гръцкоговореща колония в град Лугдунум (днес Лион, Франция). Успешно се противопоставил на ересите на монтанизма и гностицизма. Оставил е ценни богословски трудове, сред които най-значим е "Против ересите". Скоро при гонението на император Марк Аврелий епископът на Лион бил убит и християните единодушно избрали Ириней за епископ. В края на II век започнало поредното голямо гонение от император Септимий Север, при което в 202 г. бил убит и свети Ириней.

В този ден е и отданието (т.е. последният ден от попразненството) на празника Успение Богородично, който се отбеляза на 15 август.

Навършват се 43 години от тържественото откриване на Дома-Паметник на Българската комунистическа партия (БКП) на връх Бузлуджа. Авторът на проекта е архитектът Георги Стоилов, а на художественото оформление художникът Светлин Русев. „Със своеобразната си архитектурна форма и обем Домът-паметник напомня гигантски жертвеник, а 70-метровия пилон – развято комунистическо знаме, на него две рубинени звезди, изработени в Съветския съюз, с височина 12 метра и тежина три и половина тона, излъчват червеното сияние на Бузлуджа“, четем в описанието на монумента в деня на неговото откриване 23 август 1981 г. Домът-паметник е открит от Тодор Живков.

Коментари

Новини Варна