IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
12:43 | 22 август 2024
Обновен: 21:29 | 10 септември 2024

Главчев получи за втори път мандат за съставяне на правителство

Изборите най-вероятно ще са на 27 октомври

По материала работи: Слав Велев
Главчев получи за втори път мандат за съставяне на правителство

Димитър Главчев получи за втори път мандат за съставяне на правителство.

"Връчвам ви мандат за съставяне на ново служебно правителство. Тази отговорност отново се върна върху вас след проваления опит на Горица Грънчарова-Кожарева, след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи премиер. Считам, че не е редно кризата в една институция да бъде гасена с разпалване на пожар в друга институция, важна за финансовата и икономическата стабилност в труден за страната ни момент. Считам, че следва, за да имате успех в този мандат, да направите задълбочен анализ на всички перипетии, през които преминахте и да не допускате отново да се сблъскаме с тях", заяви президентът Румен Радев, предаде БНТ.

По думите му през времето на първия мандат на Димитър Главчев като служебен министър-председател наред с постигнатите резултати върху ръководеното от Главчев правителство са се породили съмнения за зависимости от определени политически лица.

"Вие ги отрекохте, но днес получавате с този мандат реалната възможност да ги опровергаете като докажете противното", допълни Румен Радев.

Според президента, за да това да стане факт следва на първо място да се предложат внимателно обмислени промени в състава на правителството.

"Които да бъдат последвани от решителни действия - ваши и на ръководените от вас министри. Поради конституционната роля на служебния кабинет тези действия са свързани преди всичко с организацията и провеждането на изборите. В настоящата ситуация се налага да бъда малко по-конкретен - настоявам вашето правителство да издигне като свой основен приоритет противодействието на купения и контролиран вот. Поемайки този мандат вие приемате отговорната мисия да мобилизирате в пълна степен силите на българската държава за борба с това уродливо явление, това е задължително условие за успеха на този мандат. Очаквам при добра работа от ваша страна до понеделник да ми представите състав на Министерски съвет, който убедително да се вписва в тази важна мисия, за да издам указ за назначаване на служебно правителство и същият ден вие да положите клетва пред Народното събрание. При успех изборите ще бъдат на 27 октомври", коментира Румен Радев.

"Винаги може човек да се справи и по-добре", каза от своя страна Димитър Главчев.

Вчера в изпълнение на процедурата вчера държавният глава проведе разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Коментари

Новини Варна