IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
България
15:30 | 21 август 2024
Обновен: 11:35 | 11 септември 2024

Само Главчев иска да е премиер

Всички от "домовата книга" отказаха на президента

По материала работи: Слав Велев
Само Главчев иска да е премиер

Само Димитър Главчев е готов да продължи да бъде служебен премиер. Това обяви самият той след време на разговора си с президента Румен Радев. По думите му няма пречки отново да заеме поста.

„Не сме коментирали подробности, тече си нормалната процедура. Общи работи сме говорили”, поясни той.

Припомняме, че днес държавният глава ще разговаря с определените по Конституция лица, които могат да бъдат назначени за служебен премиер. Срещите ще са при закрити врати, както и предишните пъти. Така създалата се ситуация на практика е без аналог в новата ни история. До нея се стигна, след като президентът отхвърли кабинета „Кожарева” заради Калин Стоянов.

По-късно Главчев направи коментар и по време на редовното заседание на Министерския съвет.

„Както казват китайците - в интересни времена живеем. Тъкмо си мислим, че е последно заседание, че политическият хаос няма накъде да отиде повече. Оттеглих кандидатурата си преди седмица, за да спадне малко напрежението. То обаче ескалира. Ако може да използваме дипломатически термини, е хубаво да има деескалация. За целта трябва всички институции да постъпват по този начин”, поясни премиерът.  

„Но има една българска поговорка – „всяка коза за свой крак”. Нашето правителство гледа и се стреми да убеди гражданите че изпълнителната власт функционира. Има проблеми, които са трупани с години. Показахме, че и тях може да решим”, каза още Димитър Главчев. И разпореди експерти от четири министерства - МРРБ, МОСВ, МЗХ и МЕ да се съберат веднага и да бъдат предложени бързи решения на проблема с безводието.

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян категорично е отказала да заеме поста на служебен министър-председател. Тя е провела телефонен разговор с президента Румен Радев.

Припомняме, че в продължение на конституционната процедура държавният глава провежда срещи с лицата, които могат да заемат поста на служебен премиер, пише "Нова". Разговорите са при закрити врати, както и предишните пъти.

Аз съм експерт от сферата на контрола. И на този етап не смятам, че съм подготвен за този пост. Последователен съм. Тази позиция изрази заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров след среща с президента Румен Радев в търсене на служебен премиер.

На „Дондуков” 2 през днешния ден държавният глава проведе разговори с настоящия служебен министър-председател Димитър Главчев, с управителя на БНБ Димитър Радев и с подуправителя на банката Радослав Миленков.

Президентът започна срещи за съставяне на служебен кабинет, след като отказа да назначи правителството, предложено от Горица Кожарева.

Категоричен съм, че Българската народна банка не трябва да бъде въвличана в политическия процес. Това заяви управителят на институцията Димитър Радев след срещата си с президента. Той влезе втори при държавния глава след настоящия служебен премиер Димитър Главчев. 

Димитър Радев определи разговора си с президента като "добра и сериозна дискусия". „Централната банка и банковият сектор са едни от малкото в страната, които работят добре и устойчиво. Политиците не трябва да правят опити да тестват тази устойчивост”, подчерта той.

Коментари

Новини Варна