IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
България
17:00 | 21 август 2024
Обновен: 12:37 | 12 септември 2024

В Езерец: Обучават в пчеларство млади природозащитници

Заниманията ще се провеждат на еколагер от 29 август до 1 септември

По материала работи: Слав Велев
В Езерец: Обучават в пчеларство млади природозащитници

Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ организира еколагер в с. Езерец, община Шабла, от 29 август до 1 септември. Около 10 педагози, аниматори, еколози и младежи ще се обучават да изработват сламен кошер, ще участват в практически пчеларски дейности и ще видят отблизо какви са необходимите грижи за отглеждането на пчели. Участниците ще научат интересни теоретични факти, благодарение на образователния модул „Опознай пчелите, опазвай природата“, чрез който ще се запознаят с живота на опрашителите и тяхната връзка с бъдещето на човечеството. Модулът е част от проекта „Опознай пчелите, опазвай бъдещето си“ и ще бъде предоставен за ползване в училища и читалища. 

В рамките на проекта организаторите са заснели късометражен образователен филм в пчеларска ферма, който представя живота на пчелите и връзката им със земеделието, биоразнообразието и хората. Втората стъпка от образователния модул е изработването на образователна педагогическа кутия с интерактивни игри, с които участниците по забавен начин да се запознаят с устройството и значението на пчелите. Идеята за кутията е заимствана от френска образователна методика, която ще бъде адаптирана на български език от Елен Сабатини (специалист по екологично образование от Франция и член на ОЦОСУР).

„С проекта ни „Опознай пчелите, опазвай бъдещето си“ искаме да превърнем опазването на пчелите в личен интерес на всеки. Въпреки че пчелата е определена за едно от най-важните животни на планетата, оцеляването ѝ е застрашено заради интензивното земеделие, климатичните промени и урбанизацията. С помощта на педагози, аниматори и обучители във Варненска и Добричка област искаме да запознаем максимално много подрастващи с този екологичен проблем и да им покажем как могат да допринесат за разрешаването му“, сподели Елен Сабатини от сдружение „Обществен център за околната среда и устойчивото развитие“.

Коментари

Новини Варна