IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
07:36 | 20 август 2024
Обновен: 04:23 | 16 септември 2024

Конституционна криза? Попълват "домовата книга"

Търси се нов служебен премиер на среща между партиите

По материала работи: Слав Велев
Конституционна криза? Попълват "домовата книга"

Продължава търсенето на изход от политическата криза след отказа на президента Румен Радев да подпише указ за назначаването на нов състав на Министерския съвет. Дотук се стигна заради присъствието на Калин Стоянов в списъка с министри на Горица Кожарева. Държавният глава ѝ постави ултиматум до 15:00 часа в понеделник да го смени с друг, но тя отказа. Основният въпрос сега е задава ли се конституционна криза?

На практика процедурата за избор на служебен премиер трябва се рестартира, но първият опит на президента показа, че повечето от имената, между които има възможност да избира, нямат желание да участват.

Без яснота остава и датата за предсрочните парламентарни избори, които по Конституция, трябва да се проведат в двумесечен срок след назначаването на служебна власт.

В 12 часа ПП-ДБ отправиха покана към председателя на Народното събрание и всички парламентарно представени партии без ДПС на Пеевски. Идеята е да проведат консултации, за да бъде задвижена процедурата и да се попълни квотата на ръководството на Сметната палата. Няма информация кои от политическите партии ще изпратят представители.

Вчера президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на служебния кабинет на Горица Грънчарова. Причината: името на Калин Стоянов е сред предложенията за министри.

Тя от своя страна подаде сигнал в прокуратурата за политически натиск върху нея. Сега президентът трябва отново да говори с отказалите възможни кандидати, да остави Димитър Главчев като премиер или да чака НС да попълни вакантните позиции, от които държавният глава може да избира. Това измества датата за изборите в неопределени срокове. Конституцията не поставя срокове за решаване на все по-заплетената политическа ситуация.

Коментари

Новини Варна