IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
11:19 | 19 август 2024
Обновен: 20:05 | 17 септември 2024

Тотален обрат! Радев отказа да подпише указа за кабинета на Кожарева заради Калин Стоянов

Президентът отложи изборите, Главчев остава служебен премиер

По материала работи: Александър Дечев
Тотален обрат! Радев отказа да подпише указа за кабинета на Кожарева заради Калин Стоянов

Тотален обрат и безпрецедентна политическа ситуация у нас. Преди минути Горица Грънчарова-Кожарева обяви имената на министрите в евентуалния си служебен кабинет. Сред тях бе и Калин Стоянов, който е вътрешен министър.

Президентът Румен Радев обаче коментира, че това не може да гарантира провеждането на чести избори и призова Грънчарова да смени Стоянов. Той й даде ултиматул до 15 ч. да даде ново име за позицията. Тя обаче отказа, на което президентът отговори, че няма да подпише указ за състяване на служебен кабинет.

Радев заяви, че Димитър Главчев на този етап остава служебен премиер, а предсрочните избори се отлагат за след 20 октомври.

"Обърнах внимание при връчването на мандата - да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако министър Калин Стоянов запази поста си", каза Радев.

Тя обаче отказа, на което президентът отговори, че няма да подпише указ за състяване на служебен кабинет.

Изборите се отлагат за след 20 октомври, а правителството на Димитър Главчев ще изпълнява задълженията си до назначаването на нов служебен кабинет.

"От десетте потенциални кандидати две позиции са вакантни, две са с изтекъл мандат, а при четиримата представители на БНБ имаме усложнения, свързани и с европейското законодателство. Въпреки тези дефицити и усложнения, аз ще продължа да работя с потенциалните кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза",каза той.

Коментари

Новини Варна