IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:00 | 18 август 2024
Обновен: 02:11 | 11 септември 2024

Студен фронт минава през България в следващите дни

През новата седмица ще има валежи, дори и градушки

По материала работи: Александър Дечев
Студен фронт минава през България в следващите дни

Синоптиците от НИМХ очакват над страната ни да премине студен фронт, който евентуално ще охлади голяма част от България. През новата седмица ще има валежи, дори и градушки в западната част на страната, разкри пред БНТ директорът на Департамент "Метеорология" в НИМХ доц. Лилия Бочева.

"На изток високите температури ще продължат, но вече може би интензитетът не е толкова голям колкото преди. Във всеки случай до края на месеца и началото на септември все още са налице условията за високи температури. През последните години септември се държи повече, като летен месец, отколкото като есенен", разказа тя.

"Не става всяка година все по-горещо. Тенденцията е към затопляне, но дългопериодично. В никакъв случай не може да се каже, че тази година е по-топла от предишната и предишната е по-топла от предната и т.н. Годините са различни, имаме различно държащи се сезони", посочи Бочева.

"През последните десетилетия наблюдаваме тенденция за нарастване на температурите през цялата година. Зимните температури също растат. Виждате, че зимите стават по-меки. Снеговалежите са по-малко. И оттам вече не можем да твърдим, че непременно, след като сега наблюдаваме такъв положителен екстремум, през зимата ще имаме отрицателен. Вероятността за случване на един или друг сценарий се променя през всеки следващ месец", разкри метеороложката.

Коментари

Новини Варна