Варна 17°
fallback
България
14:30 | 15 август 2024
Обновен: 11:36 | 19 септември 2024

Патриарх Даниил: Ще е чудесно днешният празник да стане официален и да се нареди до Коледа и Великден

На много места в България днес е почивен ден за съответната община, казва той

По материала работи: Александър Дечев

Българският патриарх и софийски митрополит Даниил говори пред медиите в Кюстендил, където участва в днешния официален духовен празник на града и отслужи патриаршеска литургия в катедралния храм "Св. Успение Богородично".

"Чудесно би било днешният празник Успение на Света Богородица да стане официален и да се нареди до празниците Коледа и Великден, и да се почита така, както в съседните Гърция и Румъния", каза той.

"Този празник на много места в България е почивен ден за съответната община. Ако населението празнува днес, не е далеч времето, в което празникът да се обяви за официален, общонационален. Прекрасно би било", каза патриархът.

В патриаршеската литургия днес участваха и осоговският митрополит Григорий и митрополит Йосиф от Република Северна Македония. Според патриарх Даниил това е пример на единство и любов. Днес в Република Северна Македония по стар стил се почита пренасянето на мощите на св. архидякон Стефан.

След като отслужи молебен за здраве и благополучие на жителите и гостите на града, патриарх Даниил призова миряните за смирение и вяра в Бога.

"Радостта не идва от материалното. Тя не зависи от материалните условия, а от нашето отношение към Бога. Вярваме ли, стремим ли се към него и стараем ли се да живеем в мир с Бога и с човеците, оттук идва душевната радост, защото Бог е източникът за нея."

Автор на статията:
Александър Дечев
Даниил Патриарх Даниил Свето Успение Богородично 15 август Великден коледа празник църковен празник
0 коментара
fallback
fallback