IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
16:30 | 14 август 2024
Обновен: 02:07 | 11 септември 2024

Райският газ остана извън списъците с наркотични вещества

Парламентът не подкрепи предложението на Корнелия Нинова

По материала работи: Александър Дечев
Райският газ остана извън списъците с наркотични вещества

Парламентът не прие проекта на решение за възлагане на Министерския съвет да включи диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Предложението беше внесено от Корнелия Нинова от "БСП за България" и група народни представители, инфорима Българското национално радио. 

Проекторешението беше отхвърлено и при прегласуването с 68 гласа "за", 31 "против" и 65 "въздържал се" с аргумента, че т.нар. райски газ не е наркотик и затова не може да бъде включен в списъците с наркотични вещества.

Ивайло Митковски от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) коментира, че няма как едно вещество да бъде включено в даден списък, когато то не отговаря на критериите. 

Александър Симидчиев от ПП-ДБ отбеляза, че има две решения - едното е да забранят за всички физически лица продажбата на райски газ в Закона за здравето, второто е да обявят райския газ за наркотик.

На първо четене: Пълна забрана за продажба на райски газ на физически лица
В момента губим време, вместо да приемем промените в Закона за здравето, посочи той.  Ако искаме да бъдем още по-крайни, можем да го криминализираме между първо и второ четене в Закона за здравето, добави Симидчиев.

Коментари

Новини Варна