Варна 17°
fallback
България
10:40 | 9 август 2024
Обновен: 10:45 | 19 септември 2024

Президентът: Най-подходящата дата за новите избори е 20 октомври (ВИДЕО)

Радев връчи мандата на новия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева

По материала работи: Слав Велев

Новият служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева се срещна с президента Румен Радев на "Дондуков" 2. Държавният глава ѝ възложи съставяне на ново служебно правителство.

Президентът посочи, че очаква от нея да предложи правителство до 19 август и че най-подходящата дата за следващите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври

Съобщението на президента за назначавенето на Грънчарова-Кожарева дойде тази сутрин - минути след като от Министерския съвет съобщиха, че Димитър Главчев се отказва да бъде служебен премиер за втори път. Причината - да не се създава политическо напрежение.

Щом е събрала доверието на президента от толкова много кандидати, пожелавам ѝ успех. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира номинацията на заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. „Това е избрал президентът, как да го коментирам? Лично аз не я познавам. Когато я избирахме за Сметната палата, тя беше от квотата на БСП“, посочи Борисов. 

„Мнението ми от вчера до днес не се е променило. Служебното правителство има свои ангажименти, да си ги изпълняват. Ролята на партиите е да спечелят изборите. Разбирам управлението да влезеш през централния вход. Когато през задния вход, който по принцип е за изход, непрекъснато влизаш да управляваш, аз не го разбирам“, допълни той.

На въпрос дали трябва да бъде сменен министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, към когото бяха отправени критики от политически сили, Борисов отговори: „Специално аз, за изборите, които минаха сега, не мога да кажа, че Калин Стоянов по някакъв начин е предопределил изхода им.  Ще напомня един официален запис: „Ние там правихме едно ала-бала, с машините, с президента“. Аз не съм го забравил“. 

„Хайде партиите да се съсредоточим върху работата си да убедим избирателите коя е най-добра. От сега да говорим кои са възможни и невъзможни управленски коалиции, за да не се получава анахронизъм – последните да се държат като първи, и да искат да управляват, а другите да са им длъжни. Ако е така, защо се ходи на избори?“, попита лидерът на ГЕРБ. 

Според него логичното е било първата политическа сила да направи редовен кабинет. Борисов отговори с "не" на въпроса предлагано ли е на хора от ГЕРБ да заемат министерски кресла в предстоящия нов служебен кабинет. 

Втори ден протестират защитници на нетрадиционната сексуална ориентация

Борисов: Пожелавам успех на Горица Грънчарова-Кожарева, лично аз не я познавам

Какви ще са резултатите от пробива на украинската армия при Курск

Румен Радев обяви кой ще е новият служебен премиер

Главчев се отказа да бъде служебен премиер за втори път

Харизанов: След изборите може да има обединение на партиите

Продължават разговорите на президента с потенциалните кандидати за служебен премиер

Втори ден протестират защитници на нетрадиционната сексуална ориентация

Борисов: Пожелавам успех на Горица Грънчарова-Кожарева, лично аз не я познавам

Снимка: БТА

"Убеден съм, че ще има опит за овладяване на МВР и цялото електронно управление", посочи той

Не познавам Горица Грънчарова, нека да видим какво ще прави, коментира председателят на ПГ на ДПС и на партията Делян Пеевски номинацията на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер пред журналисти в парламента.

Убеден съм, че ще има опит за овладяване на МВР и цялото електронно управление, посочи той. 

Дали да останат досегашните служебни министри и в частност вътрешният Калин Стоянов, Пеевски смята, че това трябва да бъде решено от премиера, както е по Конституция. "Никой не може да се бърка, надявам се да няма намеса", добави политикът. "Имам усещането, че ще бъде направен такъв опит", посочи още политикът. И пожела на новия служебен премиер да устои на огромния натиск, който, по думите му, ще се стовари върху нея. Делян Пеевски смята, че Горица Грънчарова ще бъде „зверски натискана от кръга около Румен Радев и от самия президент“.

Автор на статията:
Слав Велев
Горица Грънчарова-Кожарева 20 октомври нови избори 20 октомври президент радев Румен радев връчи мандат новини политика Борисов Пеевски Мистър Кеш
0 коментара
fallback
fallback