IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
14:40 | 8 август 2024
Обновен: 19:42 | 15 септември 2024

Национална мрежа за децата скочи срещу забраната за пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата

Гласуваните промени противоречат на Конвенцията на ООН, смятат от неправителствената организация

По материала работи: Слав Велев
Национална мрежа за децата скочи срещу забраната за пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата

Национална мрежа за децата (НМД) оттегля доверието си от депутати от Парламентарната група на децата след приетите популистки законови промени, които нарушават правата на детето, съобщиха от НПО-то

От новата учебна година всеки ученик, родител или учител ще може да бъде преследван и унижаван под обвинение, че пропагандира “различна сексуална ориентация”. Текстовете са неясни и подлежат на широко тълкувание, което позволява използването им като средство за натиск срещу всеки човек и гражданска организация, смятат от Национална мрежа за децата.

В Парламента няма воля за решаване на реалните проблеми на децата и семействата с деца в България – в системите на образование, социално подпомагане, закрила, социални услуги, правосъдие. Популистки и пропагандни текстове се гласуват със спешност на 2 четения в едно заседание, а важните за децата и семействата реформи са отлагани с години. 

Национална мрежа за децата (НМД) е принудена да оттегли доверието си от народните представители, членове на Парламентарна група за децата, поели ангажимент да защитават правата на всички български деца, след приетия на 7 август 2024 г. на две четения пропаганден законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование. 

Гласуваните промени противоречат на Конвенцията на ООН за правата на детето, на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи (ЕКЗПЧОС), на правото на Европейския съюз и българското национално право, в т.ч. на Закона за защита от дискриминация. 

Приетите законови текстове отричат съществуването на цяла група деца, пряко нарушавайки както техните права, така и правото на всяко дете да живее без насилие. Гласуваните разпоредби са не просто неграмотни, неиздържани и неясни от юридическа и граматическа гледна точка. Те налагат изключително опасна идеология, основана но омраза към различието и създават предпоставки за дехуманизиране на всяко човешко същество, считано за различно по някаква причина. Създаването на подобни демагогски закони е пряк път към забрана на различното мнение и налагане на авторитарно управление. 

Нещо повече - в България, в която над една трета от децата съобщават, че са подложени на унижение и обиди в училище (УНИЦЕФ, 2021 г.), отричането на съществуването на цяла група деца и налагането на непоносимост и неприемане към тях ще доведе до нарастване на случаите на насилие, самоубийство и самонараняване, без дори да можем да оценим вредите за психиката на всички деца. 

Заедно с това, неяснотата на гласуваните разпоредби създава предпоставки за тяхното противоречиво и произволно прилагане. Нищо, на практика, не пречи те да бъдат използвани като средство за натиск срещу всеки човек и гражданска организация. Така от новата учебна година всеки ученик, родител или учител ще може да бъде преследван и унижаван заради “различна сексуална ориентация”, а гражданското общество – допълнително истеризирано и разделяно. Позицията на НМД е, че с гласуването си депутатите от ГЕРБ, ИТН, БСП, “Възраждане” и групата на независимите народни представители създадоха нови проблеми в училище, вместо да разрешават съществуващите сериозни дефицити на българското образование, за които ученици, родители, учители и граждански организации говорят от години.  

Национална мрежа за децата ще оттегли доверието си от депутатите от Парламентарна група за децата, ако те са гласували в подкрепа на законопроекта.

Начинът, по който са гласували депутатите в Парламента, показа липса на воля и желание да бъде надделян евтиният предизборен популизъм и решени важните за децата и семействата у нас въпроси, които преди дни НМД отново постави пред народните представители с официално писмо. Сред тях: реформа на системата за закрила на детето; отмяна на дискриминационните условия за отпускане на медицински храни за деца с недохранване; прозрачност в процеса по изграждане на Националната детска болница; обезпечаване на равен достъп до услуги за ранна грижа на всяко дете над 2 г.; осигуряване на устойчиво финансиране за Националния център за безопасен интернет и мерки срещу престъпленията над деца онлайн, реформа в образователната система и други общо 18 конкретни спешни задачи. 

НМД вярва, че българското Народно събрание следва да се занимава с тях, а не с фалшиви заплахи и налагане на идеология на омразата. 

НМД очаква стенографския протокол от заседанието с данни за поименното гласуване в пленарна зала на неиздържаните, популистки и дискриминативни текстове в Закона за предучилищното и училищното образование.

Парламентарната група за децата на НМД в 50-то НС наброява 26 депутати от 4 партии и коалиции. Ако се установи, че нейни членове са подкрепили законопроекта с гласуване “за” или “въздържал се”, НМД незабавно ще снеме доверието си от тях и ще публикува имената им. 

Мрежата оценява негативно факта, че в краткото време, с което разполага този парламент преди поредните предсрочни избори, депутатите избраха да се занимаят с внушения за “пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация” в училищата, вместо с крайно необходими и закъснели реформи, които наистина са в интерес на учениците, учителите и родителите в страната. 

Част от тях са: приемане на стандарт за управление на качеството в образованието; въвеждане на компетентностен модел при подбора, обучението и атестирането на директори и учители; мерки срещу твърде ранното профилиране, което е в ущърб на учениците; огромната сегрегация в образованието; паралелната система на частните уроци и още много проблеми, за които дори държавно звено като Сметната палата сигнализира с наскоро публикуван одитен доклад. 

НМД призовава всички народни представители да си спомнят защо заемат позицията на такива и клетвата, която са дали, да отменят срамните популистки текстове и да се ангажират с решаването на реалните проблеми на децата и семействата на България. 

Становището на НМД е изпратено с официално писмо и до Президентството на РБ. В писмото организацията призовава президента Румен Радев да върне този набързо приет законопроект и да защити децата и образователната система в България от популизма. НМД остава в готовност да съдейства в планирането и прилагането на всички държавни политики, свързани с правата и благоденствието на децата и семействата, се казва още в писмото.  

За Национална мрежа за децата

Национална мрежа за децата е най-голямото у нас обединение на близо 130 граждански организации и активисти, които работят в полза на децата в България. Повече от 200 хиляди български деца и над 100 хиляди семейства годишно получават подкрепа от нашите организации и професионалисти.

Коментари

Възмутен ( преди 1 месец )
Каква мрежа за децата е това?! Поредното НПО на хранилка на Сорос!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна