IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:45 | 5 август 2024
Обновен: 18:22 | 16 септември 2024

Тъжна вест: Почина поетът Захари Захариев

Младият талант си отиде от този свят само на 35 г.

По материала работи: Слав Велев
Тъжна вест: Почина поетът Захари Захариев

Едва на 35-годишна възраст си отиде поетът Захари Захариев. Това съобщиха от издателство „Кота 0“, чийто съосновател е той. Поклонението ще бъде на 7 август, от 11:00 ч. в църквата на село Камен, Сливен.

От издателството посочват, че наскоро е излязла неговата книгата „Дзен пиян”, а представянето ѝ ще е през есента. "И за момент не сме си помисляли, че това може да се случи без него", допълват колегите на поета.

Захари Захариев е роден в Сливен през 1989 г. Завършил е Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов" в родния си град с профил „Литература и английски език". Има завършена магистърска степен по философия в Софийския университет През 2010 г. е сред отличените автори на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев". През 2017 г. излиза дебютната му стихосбирка „Наръчник за поетично митологизиране на града“. Съосновател и организатор е на неформална лаборатория за експериментално изкуство и създаване на художествени преживявания „ЧетворКръг”(2015-2019). Автор е на литературния пърформънс „Поетът се разхожда”, провеждал се в село Камен, Сливен, от 2021 до 2023 г.

В началото на 2024 г., заедно с още четирима автори - Иван Димитров, Светослав Тодоров, Стефан Иванов и Стефан Икога, представят новосъздаденото от тях издателство „Кота 0“.

Коментари

Новини Варна