IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
08:06 | 5 август 2024
Обновен: 12:42 | 18 септември 2024

Честваме паметта на светия мъченик Евсигний

Отбелязваме 145 години от създаването на Военноморските сили

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на светия мъченик Евсигний

На 5 август /понеделник/ в Русе ще бъдат отбелязани 145 г. от създаването на Военноморските сили на Република България/Снимка: Община Русе

На 5 август църквата чества паметта на светия мъченик Евсигний. Той е роден в Антиохия, Сирия. Бил военен и прекарал във войската десетки години при императорите Диоклециан, Максимиан, Константин Велики и синовете му. 

През 337 г. се отказал от военната служба и се завърнал в Антиохия, където продължил живота си на примерен християнин до времето на Юлиан Отстъпник (361-363 г.), който се опитал със сила да върне езическата религия.

През 362 г. в онзи град двама езичници, които имали спор помежду си, помолили свети Евсигний, като мъдър и честен човек, справедливо да отсъди кой е прав. Но след това онзи, който загубил спора, в гнева си отишъл при императора и обвинил свети Евсигний в незаконно изповядване на християнската вяра. 

Император Юлиан по това време бил в Антиохия и налагал строги мерки срещу християнството. Той извикал достойния старец на съд, защото не спазвал наложените на християните ограничения.

Но Евсигний не само не отстъпил пред заплахите, но и смело изобличил императора за опитите му да възстанови почитането на езическите божества. Това силно разгневило самодържеца и той за назидание го осъдил на смърт чрез обезглавяване. Това се случило през 362 г.

На този ден се отбелязва и предпразненството на Преображение Господне, което честваме утре. 

Големите християнски празници в чест на Светата Троица, Иисус Христос или света Богородица имат предпразенство, т.е. ден за подготовка на вярващите за празника. 

Имат и попразненство (следпразненство), което трае от един до няколко дни, а на Възкресение Христово трае 40 дни, защото е най-големият християнски празник на победата на Христос над смъртта. 

В тези периоди преди и след голям празник по време на богослужение заедно с дневните светци се почита и съответният голям празник заради значението му.

С поредица от инициативи Военноморските сили (ВМС) на България ще отбележат 145-годишнината от основаването си в Русе. Това съобщиха от областната и общинската администрация в крайдунавския град, с чието съдействие се осъществяват честванията.

В 18:15 часа пред сградата на Флотската кула е предвидено да започне церемонията по полагане на цветя пред паметната плоча на първия командващ Българския военен флот и основател на Морското училище – капитан–лейтенант Александър Конкевич. В 19:00 ч. ще бъде проведен военен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка на ул. „Одрин“ 9.

„Отъ тукъ започна българското морячество“ гласи надписът на монумента, откъдето всяка година започват тържествата по случай основаването на ВМС, припомниха от местната общинска администрация. От областната управа уточниха, че тази традиция датира от 1956 година, тъй като на 12 август 1879 година в град Русе се създава военният флот на Княжество България. В края на 20-и век е създаден флот и на Черно море. На 12 ноември 1897 година Флотилията и Морската част се разделят на Дунавска флотилия с щаб в Русе и Морска част с щаб във Варна.

БТА припомня, че преди дни беше представен фотоалбум с малко известни и непоказвани досега снимки и спомени на служили във Военноморския флот на България. Акцентът на книгата, чийто автори са Йовчо Стоянов и Румен Кузов, е върху създаването и развитието на родния ни флот в Русе.

Празничната програма днес предвижда от 20:00 ч. пред сградата на Доходното здание да започне концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, с който ще бъде отбелязана и 140-годишнината от създаването на флотския оркестър.

По-рано през деня областният управител Драгомир Драганов и кметът на Русе Пенчо Милков ще наградят военнослужещи по предложение на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

На 5 август 1963 г. в Москва представители на правителствата на СССР, САЩ и Великобритания подписват Договор за забрана на опитите с ядрено оръжие в атмосферата, космическото пространство и под водата (Московски договор). Договорът влиза в сила на 10 октомври 1963. България ратифицира договора на 5 октомври 1963 г.

Коментари

Новини Варна