IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:45 | 4 август 2024
Обновен: 21:23 | 18 септември 2024

Мълния предизвика пожар под връх Шаралия в Пирин

Доброволци, пожарникари, горски и ловци гасят пожара на българо-гръцката граница

По материала работи: Слав Велев
Мълния предизвика пожар под връх Шаралия в Пирин

Снимка: Фейсбук/Гергана Петорва

Пожар е възникнал в района на връх Синаница, каза за БТА директорът на Национален парк „Пирин“ Росен Баненски. Огънят е предизвикан от мълния, която е паднала под връх Шаралия, на над 2200 метра надморска височина. Гори клек.

Сигналът е подаден около 17 часа днес. На място има двама служители на парка, които следят обстановката. Теренът там е изключително труден. За да се достигне до мястото, трябва да се измине пеш около два часа път, каза още директорът на НП „Пирин“.

В неделя сутрин ще бъдат изпратени две групи от Банско и една от Сандански, които да гасят пожара. „Разполагаме с техника за пожарогасене, но поради труднодостъпния терен високо в Пирин, гасенето ще е само ръчно”, посочи Росен Баненски.

Вече сме се свързали с кметовете на Кресна и на Сандански, но към момента не може да се качат доброволци на този терен, защото би било опасно за тях, каза още директорът на НП „Пирин“.

Група от доброволци ще се включи днес в гасенето на пожара на българо-гръцката граница в планината Славянка. Във фейсбук страницата на санданското село Петрово, което се намира в близост до пожара, бе публикуван призив за събиране на доброволческа група.

Сборният пункт е в 7:00 часа преди село Голешево. Желаещите да участват трябва да са облечени с подходящо облекло и обувки. В помощ ще бъде носенето на лопати, тупалки и пръскачки, се посочва още в публикацията. 

За гасенето на пожара на българо-гръцката граница за днес е направена и организация от служители на пожарната, Югозападното държавно предприятие, доброволци и ловци. Ще се разчита и на двата шведски самолета, изпратени по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, съобщиха от Областна администрация - Благоевград. 

Пожарът на българо-гръцката граница продължава повече от десет дни. По последна информация от областната администрация обстановката остава сложна. От западната страна пожарът е пресечен, а от изток слиза надолу по склона.  

Коментари

Новини Варна