IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
13:00 | 1 август 2024
Обновен: 14:44 | 8 септември 2024

Депутатите за малко не се сбиха след скандал за орден "Стара планина"

Причината - предложение за връчване на висшето държавно отличие на бившия член на Политбюро и министър на културата на Тодор Живков - Георги Йорданов

По материала работи: Слав Велев
Депутатите за малко не се сбиха след скандал за орден "Стара планина"

Снимка: БНТ

В парламента - спор за предложението Георги Йорданов да бъде удостоен с орден "Стара планина" първа степен предизвика конфликт, а депутатите стигнаха почти до бой заради темата за комунистическия режим и "Държавна сигурност".

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов се опита в рамките на декларация да призове премиера Главчев и министъра на културата да отменят номинацията. Тръгна да чете и закона за обявяване на комунистическия режем като престъпен. От БСП окупираха трибуната, а председателят на парламента обяви 10-минутна почивка.

"Прочетох ви този закон, защото вчера служебното правителство е взело решение да предложи на президента да бъде награден с най-високия орден на държавата "Стара планина" бившият член на Политбюро на ЦК на БКП и министър на културата на Тодор Живков - Георги Йорданов. Абсурдно е това, което се случва", каза Атанас Атанасов - ПП-ДБ, предаде БНТ.

"Проверете ордените, дадени на Георги Йорданов след 1989-а, проверете държавните отличия, това е една безпорна личност за българската култура", отговори Иван Ченчев, БСП.

"Искам да ви оставя една книга, която после да дадете на бившия функционер, бившия комунист Атанас Атанасов, книгата се казва: "Беседи по комунистическата нравственост", включи се Костадин Костадинов, "Възраждане".

"Абсолютно съм солидарен с ген Атанасов, незабавно министърът на културата и Главчев трябва да отменят това решение за орден "Стара планина" на Георги Йорданов, независимо от големия инициативен комитет и в същото време ген. Атанасов също искам да се разграничи от внуците на ДС, които управляват града, защото ако не го направи изглежда двоен аршинът", посочи Бойко Борисов - ГЕРБ-СДС.

"Вие тези избори ги загубихте, защото не се справихте в столицата, приемете го резултата и да продължим напред. Не е виновно БКП и ДС - вие там сте с топли връзки, виновни сте само вие и вашето некадърно управление в столицата", коментира Божидар Божанков, ПП-ДБ.

Коментари

Новини Варна