Варна 17°
fallback
България
07:32 | 1 август 2024
Обновен: 19:39 | 19 септември 2024

Горя предприятие за преработка на отпадъци край Пловдив

Остава сложна обстановката с пожара в Струмяни

По материала работи: Слав Велев

Кадър: БНТ

Голям пожар избухна край Пловдив. Гори предприятие за преработка на отпадъци край село Царацово. Димът се вижда от километри, включително от магистрала "Тракия".

В близост до предприятието има и транспортна фирма за международни превози. До склада на транспортната база саизгорели три тира.

12 екипа на пожарната са се включили в гасенето. 6 водоноски са изпратени и от община Пловдив.

Областният управител на Пловдив Христина Янчева пристигна на място и съобщи, че огънят е ограничен само в цеха за преработка на отпадъци. Сигналът за пожара е подаден 19.20 часа от работници, които са се намирали на площадката.

Трактори направиха просеки около района на пожара, за да не тръгне към близкото село Царацово. Жители на селото съобщиха че в селото няма задимяване и всичко е спокойно

Димът се вдигна високо и се насочи към Пазарджик. Екип на сектор СОД прави замерване на въздуха по дирята на облака, но не е отчел опасни концентрации, съобщиха от пловдивската пожарна. На по-късен етап ще бъде изпратена и мобилна станция за измерване на атмосферния въздух.

Според разкази на очевидци в съседната на цеха транспортна база се намирали 13 тира, от които три са изгорели. По непотвърдена информация те са били изкарани извън паркинга.

Районът около пожара в индустриалната зона на с. Царацово е отцепен от полицейски автопатрули, които ще останат там и през нощта. До пълното приключване на действияjd на противопожарните екипи е спряно движението на автомобили, предаде БНТ.

Очаква се утре да бъде извършен оглед за изясняване на причините за запалването и размера на материалните щети, съобщиха от полицията.

Пожарът в община Струмяни продължава да бушува, като на моменти огънят под село Цапарево преминава от низов във върхов. Засега няма опасност за къщите в селото, както и за тези в село Кърпелево, чиито жители бяха евакуирани. Имуществото на хората от тези населени места се охранява от служители на МВР.

Двата самолета, които гасиха пламъците от въздуха вчера, заминаха обратно за Франция. Днес в гасенето ще се включват два хеликоптера от авиобазата в Крумово. Очаква се по европейския механизма за защита да пристигнат и два самолета от Швеция, които обаче трябва първо да направят оглед, а активно в гасенето ще се включат от утре.

Вчера от община Струмяни обявиха, че са нужни доброволци, които да се включат в гасенето, но те трябва да са подготвени и да съгласуват действията си с пожарникарите на терен.

Продължава да гори и пожарът при границата ни с Гърция, където огънят е навлязъл от 50 до 100 метра в наша територия. И там борбата с пламъците ще продължи и днес, както от българска, така и от гръцка страна. Пожарът, който гори в Македония в близост до границата ни е почти овладян към този момент.

Автор на статията:
Слав Велев
с. Царацово пожар пожари Пловдив новини крими криминални новини Струмяни nowini новини пожари
0 коментара
fallback
fallback