IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:00 | 31 юли 2024
Обновен: 23:45 | 8 септември 2024

НАП отговори на лозарите: Контролът ограничава сивия сектор

Винопроизводители затвориха кръстовище на пътя от Бургас към Слънчев бряг за три часа

По материала работи: Слав Велев
НАП отговори на лозарите: Контролът ограничава сивия сектор

Снимка: Цеца Алексова, NOVA

В отговор на обявените протестни действия от страна на лозари и винопроизводители, Националната агенция за приходите уточнява, че осъществява контрол върху движението на стоки с висок фискален риск, идентифицирани като такива от 2014 г., заради използването им в схеми за измами с данък върху добавената стойност. Това са акцизни стоки (горива) и бързо оборотни (плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, захар, кафе, ядки и други), с които за значително кратко време може да бъде реализирана данъчна измама. През годините списъкът е неколкократно актуализиран.

Лозари и винопроизводители излязоха на протест в сряда. Те ще блокират за три часа кръстовището Поморие - Каменар на главния път от Бургас към Слънчев бряг. Очаква се в демонстрацията да се включат представители на бранша от цяла България.

Недоволството им е предизвикано от наредба от края на септември миналата година за фискалния контрол върху гроздето. По думите им, според промените, производителят сам трябва да определя качеството и количеството на продукцията, а по време на събирането на реколтата може да се стигне до блокиране на процеса заради административни пречки.

„Това, което ни притеснява, е, че наредбата в нашия сектор е неизпълнима по ред причини. Берем с комбайни, изискват и да се пуска декларация с електронен подпис. Трябва да имаш и кантар на самото лозе”, коментира в ефира на „Здравей, България” председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски, предаде NOVA.

Лозарите казват, че не биват оставяни да работят спокойно. „Насадили сме си лозя. На 75 години съм, а ме карат да купувам лаптоп, който не знам как да използвам”, казват протестиращите.

„Искат да имат контрол от лозето до винопроизводителя. От НАП не можаха да ни дадат никакви аргументи. Нас ни контролират от Агенцията по лозя и вино, има закон за виното, Национална лозаро-винарска камара, имаме специален документ за пренос на винено грозде”, добавят още лозарите.

Гроздето е сред стоките с висок фискален риск (СВФР), които най-често се използват в схеми за измами с данък върху добавената стойност и е идентифицирано от приходната администрация като рисково. То е включено в Списъка на стоките с висок фискален риск със Заповед ЗМФ-1283/20.12.2016 г., а не както се твърди, в края на 2023 г.

В НАП има постъпили редица сигнали от местни производители с молба за защитаване на родната продукция. В резултат на множество съвместни проверки с Изпълнителната агенция по лозата и виното, през последните години са установени големи наличности на винено грозде без документ за произход, съответно без да са начислени дължимите данъци върху неговата реализация. С цел ограничаване на сивия сектор се правят редовни съвместни проверки и с Агенция „Митници“. При тях са констатирани съществени нарушения на законодателството и са открити големи количества алкохол без бандерол. При направените анализи става ясно, че изваждането на гроздето за вино от стоките с висок фискален риск, каквото е искането на протестиращите, ще облагодетелства контрабандното внасяне на продукция и измамите с данък добавена стойност.

От НАП обръщат внимание, че режимът за задължително предварително деклариране, въведен на 3 януари тази година, се отнася за превози на стоки с висок фискален риск, които започват и завършват на територията на страната, и са извършвани с транспортни средства над 3,5 тона. Наредбата освобождава от задължение за предварително деклариране превозите за крайно потребление; превозите между обекти, стопанисвани от едно и също лице и за обекти, стопанисвани от различни лица; както и превозите, когато стоките за отделен обект са с тегло до 500 кг или литра и/или стойността на стоките е в размер до 5000 лв.

Задължението за деклариране на превозите е на изпращачите, а задължението за потвърждаването им – на получателя. В случай че има разлика, която не превишава 3 % от декларираното количество на стоката или разликата е вследствие на естествени фири, промени поради физико-химичните свойства на стоката, получателите не уведомяват НАП, а потвърждават декларираното от изпращача.

В случай на по-големи разлики, получателите уведомяват НАП в Оперативния център към Главна дирекция „Фискален контрол“ (ГДФК), който работи в режим 24/7 на fisc.control@nra.bg.

Във връзка с въведения режим, приходната агенция вече проведе редица срещи със заинтересовани лица и представители на браншови организации, като производителите на череши и зеленчуци и преработвателни предприятия, в т.ч. лозари и винопроизводители, с цел да се представят новите функционалности на електронната услуга за предварително деклариране на превози и да се дадат разяснения за прилагането на Наредбата. Срещите са проведени в различни периоди, в зависимост от спецификата на всеки сектор. Към този момент няма постъпили сигнали за забавяне или спиране на производствените процеси в преработвателните предприятия.

На сайта на НАП, в рубриката „Фискален контрол“ е публикувана подробна информация по темата. Заинтересованите лица могат да видят къде са регламентирани фискалният контрол и задължителното предварително деклариране на данни; кои са СВФР, както и какви процедурни действия се извършват органите по приходите. Публикувани са и отговори на най-често задаваните въпроси във връзка с предварителното деклариране.

 

 

Коментари

Новини Варна