IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
16:45 | 30 юли 2024
Обновен: 10:30 | 8 септември 2024

Юли 2024 е най-горещият месец от много време насам

Най-високата температура е измерена в Сандански - 42,4 градуса

По материала работи: Александър Дечев
Юли 2024 е най-горещият месец от много време насам

Месец юли 2024 година се оказа един от най-горещите месеци в историята на България, достигайки температури близки до тези от юли 2012 година. Средните месечни температури в страната варираха между 21 и 29 градуса, като отклоненията от климатичната норма бяха между плюс 1,5 и плюс 4 градуса. Според данни от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), най-високата температура от 42,2 градуса бе измерена на 16 юли в град Сандански.

Най-ниската температура за месеца бе регистрирана на 5 юли в Чепеларе, където термометрите показаха 5,8 градуса. В столицата София най-високата температура бе измерена на 17 юли - 36,2 градуса, а най-ниската - 9,9 градуса на 4 юли.

По отношение на валежите, юли 2024 година бе близък до предходната година, с общи количества около и под климатичната норма. В най-западните и най-източните райони валежите бяха между 1 и 50 процента от нормата, докато в централната част на страната достигнаха 150 процента, а в Казанлък - 193 процента. Най-интензивният валеж бе на 26 юли, когато във Ветово, област Русе, паднаха 75 мм дъжд, причинявайки наводнение. Градушки бяха регистрирани в 11 дни от месеца.

През първата половина на месеца доминираха слънчеви и горещи дни, с преобладаващи температури над обичайните. След 10 юли в страната започнаха да се развиват високи циклони, довеждайки до краткотрайни валежи и гръмотевици в източните райони. В периода от 18 до 26 юли студени фронтове донесоха значителни валежи и спад на температурите. Най-интензивни бяха валежите на 22 и 23 юли в централната част на Стара планина и на 29 и 30 юли в Североизточна България.

Горещата вълна между 6 и 24 юли, с максимални температури над 32 градуса, доведе до множество пожари, особено в района на Странджа и Сакар. Засушаването и високите температури причиниха сериозни загуби в земеделието и горското стопанство, както и материални щети в няколко села. Ситуацията бе усложнена от локални бури, причинили наводнения и други щети в Северна и Южна България.

Агрометеорологичните условия също бяха засегнати, като засушаването причини щети на пролетни култури, особено в североизточните райони на страната. Нивата на реките останаха около и под нормата за средни и ниски води, като в края на месеца някои реки в района на Странджа дори пресъхнаха.

Коментари

ELENA90 ( преди 1 месец )
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93@ gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна