Варна 19°
fallback
България
09:45 | 30 юли 2024
Обновен: 05:54 | 19 септември 2024

Обявиха жълт код за значителни валежи в 10 области

Ще има и гръмотевични бури

По материала работи: Александър Дечев

Жълт предупредителен код за значителни валежи обяви Националният институт по метеорология и хидрология за 30 юли. Предупреждението е за 10 области в страната - Бургас, Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен и част от Велико Търново.

В областите с жълт код през нощта и до обяд ще има краткотрайни интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Има условия и за градушки, предупреждават от НИМХ.

Жълтият метеорологичен код предупреждава за възможност от локални наводнения, но малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито. Може да възникнат затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг, посочват на сайта си от НИМХ. След обяд явленията ще спират. 

"До 10-11 август ще имаме слънчево, топло време", заяви водещият прогнозата за времето на NOVA Николай Василковски в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. "Днес се очакват изолирани гръмотевични бури по крайбрежието. Очаква се да вали дъжд. В по-дългосрочен план не се очертава някакъв сериозен валежен фронт в близост до гръцката граница, където гори пожар", обясни журналистът. 

В двуседмичния хоризонт напред ни очакват високи температури, които в началото на август и още този уикенд ще достигнат отново предела на човешката поносимост до към 40-42 градуса по Целзий в обичайно горещите зони. Там, където гори пожарът на българо-гръцката граница, е обичайно гореща зона - Югозападна България.

Сателитните изображения показват облачността, която се е настанила над източните райони на страната.

Автор на статията:
Александър Дечев
времето жълт код прогноза за времето синоптична прогноза прогноза България градуси валежи гръмотевици температури дъждове
1 коментара
fallback
fallback