Варна 20°
fallback
България
08:00 | 28 юли 2024
Обновен: 13:05 | 19 септември 2024

Честваме паметта на светите апостоли и дякони - Прохор, Никанор, Тимон и Пармен

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

По материала работи: Слав Велев

На 28 юли църквата чества паметта на светите апостоли и дякони - Прохор, Никанор, Тимон и Пармен.

Светите Прохор, Никанор, Тимон и Пармен са от седмината дякони, избрани в Йерусалимската християнска община в апостолско време, за да се занимават с грижата за нуждаещите се вярващи и за евхаристийните вечери, когато преломявали хляб по подобие на Иисус Христос на Тайната вечеря.

Поради увеличаването на броя на християните апостолите се затруднявали с обгрижването на хората, тъй като това ги ограничавало в духовната им дейност. Тогава те казали на всички: "Братя, погрижете се да изберете измежду вас седем души с добро име, изпълнени с Дух Свети и с мъдрост, които ще поставим на тая служба, а ние постоянно ще пребъдваме в молитва и в служба на словото". Така избрали Стефан, Филип, Прохор, Никанор, Тимон, Пармен и Николай.

Тези помощници на апостолите също били наричани апостоли, защото доброволческата им работа не се ограничавала само в грижите за материалната издръжка на църквата, но те се включвали също в проповедническата и богослужебната дейност. Наричани били и дякони, защото тази гръцка дума означава слуга, служител, а те наистина всецяло се отдали на служение на нуждаещите си и на цялата църковна община.

Първите двама от дяконите, Стефан и Филип, имат отделни дни на честване, а днес се честват следващите четирима. Те по-късно имали различни пътища на апостолска дейност. Прохор придружил св. Йоан Богослов в Мала Азия, а при заточението на остров Патмос записал Откровението му. Никанор бил убит при гонението на християните, скоро след убиването на св. Стефан в Йерусалим. Тимон проповядвал в град Бостра (днес в Южна Сирия), където завършил живота си като мъченик. Пармен изпълнявал вярно и усърдно повереното му служение в Йерусалим, където завършил живота си тихо.

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Денят се отбелязва от 2006 г. по инициатива на Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания с подкрепата на Световния алианс за борба с хепатита и други пациентски организации, с цел да се привлече вниманието на обществеността към заболяванията, причинени от хепатитните вируси, и да се обърне внимание върху необходимостта от разширяване на обхвата на противохепатитните ваксини чрез включването им в национални имунизационни програми, показва справка на отдел „Справочна“ на БТА. 

Тази година инициативата е под мотото „Време е за действие“, съобщават от Световната здравна организация. С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г. 

С различни инициативи в страната ще бъде отбелязан световният ден. Регионални здравни инспекции ще се включат в инициативата на Министерството на здравеопазването за безплатни изследвания за хепатит Б и С. Те ще се организират с подкрепата на „Националната програма за превенция и контрол на вирусни хепатити в Република България 2021-2025 г.“, съобщиха здравните власти.

На днешната дата през 1913 година в Букурещ е сключен мирния договор, с който приключва Междусъюзническата война, водена от 16 юни до 18 юли 1913 г. Той установява мир между България, от една страна, и Румъния, Гърция, Сърбия и Черна гора – от друга. Отношенията с Турция са уредени с отделния Цариградски договор. Тези два договора очертават първата национална катастрофа на България. В едномесечната Междусъюзническа война България участва с армия от 500 хиляди души и дава 93 хиляди жертви. Войските на противниците са наброявали 1,25 милиона души, като са убити 80 хиляди души.

Автор на статията:
Слав Велев
Честваме паметта светите апостоли и дякони - Прохор Никанор Тимон и Пармен Тимон Пармен Световния ден за борба с хепатита хепатит празник днес празник 28 юли неделя църковен календар
0 коментара
fallback
fallback