Варна 17°
fallback
България
08:15 | 27 юли 2024
Обновен: 05:20 | 16 септември 2024

Честваме успението на свети Климент Охридски

Почитаме паметта на свети великомъченик Пантелеймон и на свети Седмочисленици

По материала работи: Слав Велев

На 27 юли църквата чества успението на свети Климент Охридски, както и паметта на свети великомъченик Пантелеймон, и на свети Седмочисленици.

На този ден от древност се почита паметта на лекаря Пантелеймон, привлечен в Христовата вяра от свещеномъченика Ермолай, чиято памет чествахме вчера.

Пантелеймон живял в малоазийския град Никомидия. Изучил лекарското изкуство и с готовност помагал на всички страдащи от различни заболявания. А когато чрез християнството се запознал с важността на любовта към ближния, "най-голямата от всички добродетели" по думите на св. апостол Павел, Пантелеймон започнал да лекува безплатно. С това не само се прочул и бил проповедник на Христовата любов сред бедни и богати, но и привлякъл завистта на други лекари. Наклеветен, че е християнин, той бил заловен и измъчван по времето на гонението на Диоклетиан и неговите съимператори през 303 г. Останал твърд във вярата си, той бил убит с меч и останал в паметта на Църквата като истински Христов последовател, състрадателен към всеки страдащ човек.

Народът ни нарича този празник Пантелей пътник и Воден Пантелей. Названието Пантелей пътник идва от наблюдението, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път.

Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията.

На днешния ден слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве, а жените не трябва да подхващат никаква работа, за да не се разболее някой от семейството.

Днес имен ден празнуват всички с имената Милчо, Милен, Милена, Милица, Добри, Добрин, Добринка, Пантелей, Панчо и техните производни.

На днешния ден се упокоил от многото си трудове най-известният от учениците на славянските просветители свети Кирил и Методий - свети Климент, Охридски архиепископ. Изпратен от св. цар Борис I в югозападните български земи, той работил с изключителен успех, трудейки се денем и нощем за обучението на над 3500 свещеници и други служители на Българската църква. Според житието му, той, като нов апостол Павел, облагородил непросветения български народ и го извисил духовно, водил го по пътя на спасението. Заради неговия праведен живот скоро след кончината му на 27 юли 916 г. започнали да го почитат като светец.

А по-късно на този ден е установен съвместен празник на светите Седмочисленици - Кирил и Методий, и на учениците им Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Автор на статията:
Слав Велев
Честваме успението на свети Климент Охридски успение Свети Климент Охридски празник днес празник 27 юли църковен календар църковен календар 27 юли събота новини 27 юли 2024 Пантелей пътник имен ден имен ден 27 юли свети великомъченик Пантелеймон свети Седмочисленици религия вяра традиции
0 коментара
fallback
fallback