IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
17:00 | 24 юли 2024
Обновен: 18:05 | 5 септември 2024

Зърнарите плашат с нов протест

Земеделските производители настояват за спешни действия на правителството

По материала работи: Слав Велев
Зърнарите плашат с нов протест

Снимката е илюстративна: АРХИВ

От Националната асоциация на зърнопроизводителите в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш. Земеделските стопани са категорични в исканата оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетентност в работата ѝ и заявяват готовността си за следващи протести, ако споразумението, подписано между тях и министър-председателя от началото на тази година, не се изпълнява.

Проблемите в земеделието в България се дължат на некомпетентни хора, заемащи високи позиции и вземащи важни решения, посочи на днешната пресконференция председателят на НАЗ Илия Проданов по повод исканата оставка, предаде Радио Варна.

"Освен държавата, която е обхваната от пожари, земеделският бранш също гори! Всеки един, застанал на такава позиция, трябва да се научи да носи отговорност за действията си или за своите бездействия", допълни Проданов. 

Земеделските производители настояха за гаранции за изплащането на втория транш по украинската помощ. Още днес те ще изпратят писмо до Народното събрание с искане за актуализация на бюджета, както и ще настояват за среща със служебния министър-председател Димитър Главчев, на която да присъства и земеделският министър Георги Тахов.  

Председателят на Бургаския съюз на зърнопроизводителите Георги Милев заяви готовността на целия бранш за следващи протести, ако споразумението не се изпълнява. "Протест със затваряне на цяла България", подчерта Тахов. 

От бранша ще поискат и изслушване в Комисията по земеделие по всички теми, посочени в декларацията им, включително и по темата за напояване.

 

Коментари

Новини Варна