IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:45 | 24 юли 2024
Обновен: 18:34 | 5 септември 2024

Пожар тлее край бившето сметище на Балчик

Увеличават щата на Участък Кранево се повишава от 10 на 16 огнеборци

По материала работи: Слав Велев
Пожар тлее край бившето сметище на Балчик

Снимка: Радио Варна

Продължава тлеенето на пожара, тръгнал преди седмица край бившето сметище на Балчик.

 "От надвечер на 16 юли тук  не е угасяло, въпреки няколкото дежурни смени. В момента няма пламъчно горене, тлее и може и месец да мине, защото е пълно не само със строителни, но и с битови отпадъци. При по-силен вятър може да се разгори. Към момента няма опасност за най-близките постройки, защото вятърът е обратно на вилната зона" - обясни Стелиян Стойчев на 23 юли вечерта, предаде Радио Варна. Той се надява да не се разрази отново огънят, защото това е голяма площ - около 300 дка, и ако тук се гаси, трябва да се включат няколко екипа и да останат други места без подсигуряване. Вероятните причини за огъня са няколко – може да е незагасен фас; стъклена бутилка, която играе ролята на лупа при силно слънцегреене и може да разпали сухи треви; може да са хора, които извличат метални суровини от отпадъците. „Няма камери, никой но може да каже, идваме постфактум, когато гори.

На фона на случващото се в страната, добрата вест е, че в нашата територия няма сериозни пожари, ноне можем да сме спокойни от това, което виждаме" – каза още Стойчев. Друга добра вест е, че от 1 януари 2025 година щатът на Участък Кранево се повишава от 10 на 16 огнеборци, с което се подсигуряват по трима човека в дежурен екип. „Досега в неактивния сезон при население под 5000 души нормативната база гласеше да бъдат по двама, което е неефективно"– припомни началникът на районната служба, в чийто обхват е и участъкът, разположен в Албена. 

Отчита се завишение на пожарите както за шестмесечието, така и през юли. От началото на месеца са регистрирани 20 произшествия.

Проверките в рамките на държавния противопожарен контрол в хотели, ресторанти, земеделски стопанства не показват фрапиращи нарушения, но съставени актове има – за липсата на противопожарни ивици например.

Целият разговор със Стелиян Стойчев чуйте ТУК

Коментари

Новини Варна