IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:45 | 12 юли 2024
Обновен: 02:46 | 8 септември 2024

Изгоряха 370 декара треви и гора край Каварна

Унищожени са и 15 куб.м. дървен строителен материал, но са спасени са 6 жилищни сгради

По материала работи: Слав Велев
Изгоряха 370 декара треви и гора край Каварна

Снимката е илюстративна: АРХИВ

370 декара сухи треви и гора са засегнати от пожара край каварненското село Видно. Огънят беше загасен снощи около 20.00 часа с участието на два екипа на пожарната в Каварна, два екипа на Държавно ловно стопанство - Балчик, както един екип от Добрич. 

Около 17.20 същия ден в село Кремена, община Балчик, е подаден сигнал за горящи сухи треви, а по-рано през деня същата е обстановката в квартал „Балик“ в Балчик между блоковете с номера 9 и 10, апелират огнеборците за бдителност и спазване на противопожарните норми.

От Североизточното държавно предприятие (СИДП) уточняват, че низовият пожар на територията на Държавно ловно стопанство – Балчик, в землището на село Видно е унищожил широколистна гора. Огънят е тръгнал от населеното място, минал е през няколко двора с изоставени къщи, прехвърлил е дере и е навлязъл в гората. Засегната е 70 декара горска територия, от които около 10 декара едногодишна горска култура. Мястото продължава да се наблюдава, тъй като на места има тлеене.

В пожара е пострадала една жилищна постройка, а други шест са спасени. Жител на с. Видно е изгубил в огъня дървен строителен материал около 15 кубика, който е съхранявал извън селото.

Установява се, кой е запалил огъня, който по първоначална информация тръгва от края на селото, прескача близко дере и обхваща гориста местност.

За пореден път ръководството на СИДП призовава да не се палят стърнища и сухи треви и да се спазват всички мерки, за да бъдат опазени горите ни от пожари.

С дата 11 юли са гасени още два горски пожара на територията на Североизточното държавно предприятие. В ДЛС-Паламара огънят е тръгнал от ожъната и запалена нива, на която е имало останала слама. Пожаръте обхванал широколистна гора в землището на село Единаковци, община Хитрино. Второто запалване е в ДГС-Смядово, като пожарът в широколистната гората край село Черни връх отново е след запалване на стърнища и слама.

 

Коментари

Новини Варна