IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:00 | 11 юли 2024
Обновен: 02:45 | 8 септември 2024

Още по-топло в петък! 40° на сянка

Обявен е оранжев код за опасно време за утре

По материала работи: Слав Велев
Още по-топло в петък! 40° на сянка

Графика: НИМХ

В петък температурите в страната ще бъдат още по-високи, предупреждават от НИМХ, от където издадоха оранжев код за опасно време за утре (12 юли). Той е в сила за цялата страна.

Безоблачно беше през последното денонощие в повечето райони, но имаше превалявания, в източната половина от страната, на места придружени и от гръмотевична дейност. На картите виждате падналите мълнии по часове, най-много следобед и около полунощ.

И днес на изолирани места ще има превалявания и гръмотевици, но в по-голямата част от страната ще бъде слънчево и много горещо с максимални температури от 35° до 39° - 40° на сянка, в София около 34°, на морския бряг от 30° до 34°.

По Черноморието също умерен вятър, с посока от изток-североизток, но вълнението на морето ще остане слабо. И на морския бряг утре не са изключени изолирани следобедни превалявания. И там ще бъде горещо с максимални температури между 30° и 35°.

Временни увеличения на облачността ще има главно над южното крайбрежие и на отделни места там е възможно да превали. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Спасение от горещото време единствено в планините и то по високите части от 14° до 18°. И там ще преобладава слънчево време, но не са изключени следобедни превалявания. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър.

И в близките дни не са изключени слаби и изолирани следобедни превалявания и гръмотевици, с по-голяма вероятност в събота, но ще бъде все по-горещо горещо с много висок риск от пожари.

Коментари

Новини Варна