IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 31°
България
12:40 | 29 юни 2024
Обновен: 12:47 | 1 юли 2024

Посрещнаха мощите на Свети патриарх Евтимий в София

Утре избират новия български патриарх

По материала работи: Слав Велев
Посрещнаха мощите на Свети патриарх Евтимий в София

Снимка: Георги Димитров

Мощите на Свети патриарх Евтимий Търновски бяха посрещнати в катедралата "Свети Александър Невски" в София, за да може новоизбраният български патриарх утре да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ. Светинята беше поставена до чудотворната икона на Майката божия - "Достойно есть", предаде БНТ.

Междувременно от сутринта 140 свещеници и миряни започнаха да се регистрират, за участие в Патриаршеския избирателен църковен събор, който утре ще направи важния избор. Трима са митрополитите, между които ще бъде определен новият глава на Българската православна църква. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският Даниил и Ловчанският Гавриил. Решението ще бъде определено след тайно гласуване в Светия синод.

Преди около половин час в катедралния храм "Свети Александър Невски" пристигнаха мощите на последния български патриарх преди падането на България под османско владичество Свети патриарх Евтимий. Те бяха донесени от Бачковския манастир и ще бъдат в храма, така че утре новоизбраният патриарх в знак на приемственост да се поклони пред тях и да измоли застъпничество.

Епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир: "Те ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на светия Патриарх Евтимий. Идват, за да покажат тази духовна приемственост на Българската патриаршия, да благословят, да осенят целия духовен събор, който ще избере новия просветител на родната ни църква и да осветят, и благословят столичния град.

Утре на новия български патриарх ще бъде връчен и жезъла на българския патриарх Кирил - първият след възстановяване на патриаршията ни. Храмът вече е затворен заради утрешната интронизация. Днес започна и регистрацията на делегатите на събора. Тя ще продължи днес през целия ден. 140 души ще получат своите акредитации.

Как ще бъде избран новият български патриарх?

Старозагорски митрополит Киприан, говорител на Светия синод: "Благопожелавам на комисията по правомощията, която има основна отговорност, служение и дейност в регистрация на всички делегати. На добър час, успех и да е честит и благословен днешния празник на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел."

Епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир: "Най-важното нещо е сега да бъдем всички в молитва, в духовно спокойствие, в смирение с разум и съвест да изберем новия български Патриарх към когото има огромни очаквания не само от тези хора, които са в расо, а от целия верен народ на България и от цялата наша родина."

Анхимандрит Стефан, Троянски манастир: "Ние вярваме,че този избор ще бъде точно такъв и жребият ще падне точно върху този, от който нашия народ и църква има нужда в момента, и ще има нужда в идните години."

Епископ Тихон: "Защо трябва да съм доволен? Така са го избрали и така ще избираме."

Утре патриаршеският събор започва рано сутринта, в 5:30 часа, с литургия в синодалния параклис. След това делегатите ще отидат в тържествения салон на БАН по специален кордон - това се прави, защото никой не трябва да се докасва и да говори с тях, тъй като те са неприкосновени докато не бъде избран новият български патриарх.

След това ще се върнат в Синода и ще гласуват тайно за един от тримата митрополити - Григорий, Даниил или Гавриил. Ако нито от тях не събере на първия тур 2/3 от гласовете, то ще има и втори тур. Името на новия български патриарх ще трябва да стане ясно в 14:30 часа. След това ще бъде и интронизацията в катедралния храм "Св. Александър Невски" в присъствието на представители на поместните православни църкви и на държавната власт.

Коментари

Новини Варна