IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 30°
България
08:00 | 29 юни 2024
Обновен: 12:04 | 1 юли 2024

Петровден е! Честваме паметта на светите апостоли Петър и Павел

Отбелязваме Деня на река Дунав

По материала работи: Слав Велев
Петровден е! Честваме паметта на светите апостоли Петър и Павел

Днес църквата чества паметта на светите апостоли Петър и Павел. Денят в народния календар е по-известен като Петровден.

Петър и Павел били най-видните сред апостолите на Иисус Христос. Средновековна традиция ги нарекла по гръцки "корифеи", което на български е предадено като "първовърховни". За Петър се говори в евангелията и в книгата "Деяния апостолски", а за Павел - в "Деяния апостолски" и в посланията му.

Апостол Петър, родом от галилейското градче Витсаида, бил един от дванадесетте ученици на Христос, призован заедно с брат си Андрей. Андрей пръв бил повикан и после основателно е наречен "първозвани", но Петър го "изпреварил" с усърдието и бързите си реакции на запитвания или действия на Учителя.

След Петдесетница апостол Петър проповядвал в Йерусалим, в Антиохия (Сирия) и накрая в Рим. Написал две послания до християните в Мала Азия. В тях препоръчва на вярващите: "Бъдете трезви, бъдете бодри, защото вашият противник, дяволът, като лъв обикаля и търси кого да глътне; противостойте му с твърда вяра, като знаете, че такива също страдания сполетяват и братята ви по света".


 
Апостол Павел не бил сред учениците на Христос, дори бил гонител на първата християнска общност, произлязла от повярвали в Христос юдеи. Но докато пътувал за град Дамаск да преследва там юдеите, преминали към християнството, му се явил Христос и оттогава гонителят коренно се променил - станал ревностен християнин и проповедник на новата вяра. Роден в разсеяние (диаспора), той насочил проповедта на вярата към хората извън Палестина и започнал да привлича в Църквата хора, които не са евреи. Проповядвал по цялото Средиземноморие, претърпял много изпитания и завършил живота си в Рим. Оставил 14 писма (послания), които са пространни и задълбочени разработки по въпроси на вярата.

Според преданието двамата апостоли пострадали в Рим на днешния ден в 67 г., по времето на император Нерон. Петър бил разпънат на кръст, а Павел - посечен с меч.

В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от глагола паля). В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки петровки. На някои места те се раздават като помен за умрели деца. В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора. 

Именници на Петровден са: Петър, Петрана, Петя, Павел, Павлин, Павлина, Пoлина, Пенка, Пенчо, Камен и Камена. 

На Петровден празнуват и българските занаятчии. 29 юни е обявен още за празник на градовете Белоградчик, Етрополе, Лясковец, Павликени и Своге.

Днес се навършват 20 години от първото отбелязване на Деня на река Дунав. Празникът ще бъде отбелязан с концерт на русенския кей. Тази година мотото на националната кампания е „Пазете Дунав син“.

Денят на река Дунав се отбелязва от 2004 г. по инициатива на Международната комисия за опазване на Дунав. Това е годишнина от подписването през 1994 г. в София на Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчиво използване на река Дунав, която влиза в сила на 22 октомври 1998 г. 
Мотото на деня през 2024 година е "Да запазим Дунав син!" (Keep the Danube Blue!).

 

Конвенцията за сътрудничество при опазване и устойчиво използване на река Дунав е подписана от Австрия, България, Германия, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Украйна, Унгария, Хърватска и Европейският съюз. Басейнът на Дунав се простира на териториятала 14 европейски страни с население около 80 милиона жители.

Най-съществени в конвенцията са мерките за предотвратяване, контрол и ограничаване на замърсяването на дунавските води, съчетани с регионалната програма за река Дунав. Много важно е й да се въведе по подобие на река Рейн една интегрирана система за контрол, наблюдение, предупреждение при аварийни разливи и катастрофални наводнения от изворите до устието на реката.

Коментари

Новини Варна