IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
10:30 | 27 юни 2024
Обновен: 23:20 | 29 юни 2024

Главчев настоява Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Северна Македония

Мицкоски отвърна: Няма да коленичим пред България

По материала работи: Слав Велев
Главчев настоява Европейският съвет да препотвърди заключенията си относно Северна Македония

Премиерът Димитър Главчев/Снимка: БТА

България ще настоява на Европейския съвет при приемането на Заключенията от заседанието да бъде включен и текст относно Република Северна Македония.

Министър-председателят Димитър Главчев ще бъде днес и утре в Брюксел, където при обсъждането на темата ще поиска Европейският съвет да препотвърди заключенията си от 14 декември 2023 година, както и заключенията на Съвета по Северна Македония и Албания от 18 юли 2022 година и да призове Северна Македония да изпълни посочените там стъпки, за да осъществи напредък в своя евроинтеграционен път.

Според българския министър-председател е важно да бъде посочено, че изпълнението на всички поети ангажименти, както и напредъка по всички свързани с ЕС реформи, остава ключово.

България засилва отпора срещу атаките на новия премиер на Северна Македония. След като встъпи в длъжност той няколко пъти даде да се разбере, че няма да подкрепи конституционните промени с вписването на българите.

Президентът Румен Радев заяви, че най-големият страх на новото правителство е да признае съществуването на думата "българин". Той поиска и незабавни действия от българското правителство и от евроинституциите. Самият Християн Мицкоски продължава с провокативни изказвания да вдига напрежението между двете страни. Днес не направи изключение.

"Днес маските окончателно паднаха. И новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в Република Северна Македония. И това политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави - членки срещу поетите от Република Северна Македония международни ангажименти, но най-вече срещу собствените и граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната. Затова очаквам незабавни конкретни действия както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване. За гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права. И ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще забравят Европа пред балканизация", каза Румен Радев- президент на Република България.

Агресивната риторика на Скопие бе повод за коментар и в парламента. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов очаква Скопие да се върне към поетите рамкови ангажименти ако иска да станел член на ЕС.

"Искам специално да кажа за колегата Мицковски в Македония. Договорите, хубави, лоши, особено международни, особено втъкавани в преговорната рамка на ЕС, се изпълняват. Да. Аз винаги съм държал на Македония. Винаги съм държал на приятелството с лидерите и на ВМРО-ДПМНЕ и на социалдемиократите. Знаете със Зоран Заев колко работи правихме. Но, когато касае договорите, ние сме сестринска партия, макар, че много не я харесвам тази дума да съм сестра, по същия начин и Мицотакис, премиерът на Гърция е сестра. И когато наведнъж се скараш с двете си сестри, казвам в кавички, щото не ми харесва, пък братя е много силно, нищо добро не те очаква. Ние искаме да се спазват договорите и всякакви други интерпретации не са добри за колегите от Северна Македония", заяви Борисов.

В декларация от парламентарната трибуна ИТН обвини ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС че са вдигнали ветото без ясни гаранции, че Скопие ще признае правата на българите в Северна Македония.

"Председателят на онова правителство, Кирил Петков, е дори депутат. Един национален предател, който през сътрудничката си Весела Чернева предаваше националния интерес в полза на македонската страна. Ако живеехме в нормална държава, в която се спазваха законите, днес такава като Весела Чернева щеше да е в затвора, а Кирил Петков щеше да емигрира доброволно в Канада", обясни Тошко Йорданов- председател на ПГ на ИТН.
 

Македонският премиер Християн Мицкоски заяви, че страната му "няма да коленичи пред България".

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ коментира днешните изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и президента Румен Радев.

„Съжалявам, че подобни послания идват от източната съседка. Мисля, че подобни послания са част от Средновековието, но в съвременна Европа през 21 век имало политици като Радев. Готов съм да седна (да говоря) и с двамата. Пожелавам на Борисов да направи правителството, защото ние идваме от Европейската народна партия. Но и източната съседка трябва да знае, че отмина времето на политиците, които превиха гръбнак и коленичиха, подписаха всичко, което се слагаше на масата, а в същото време ограбваха народа с европейско знаме. Трябва да свикнат с политици, които работят денонощно, и с политици, които нямат намерение да си кривят гръбнака, нямат намерение да подписват всичко. Политици, които са готови да говорят с документи и факти. Аз съм за изграждането на връзки и мостове със съседите и взаимното уважение. Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме уважение", каза Мицкоски.

"Маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в РСМ", каза по-рано днес президентът Румен Радев пред журналисти.

Коментари

Новини Варна