IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:57 | 26 юни 2024
Обновен: 05:46 | 28 септември 2024

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

Страната не e изпълнила всички критерии

По материала работи: Слав Велев
ЕК: България не е готова за приемането на еврото

Европейската комисия и Европейската централна банка представиха днес конвергентния доклад за приемането на еврото в България. В него бе потвърдено, че страната не e изпълнила всички критерии, за да приеме единната европейска валута от 1 януари догодина, каквито бяха първоначалните планове на Брюксел и София.

Служебният министър на финансите Людмила Петкова каза преди дни в Люксембург, че страната ни ще отправи искане към Европейската комисия и Европейската централна банка за изготвяне на извънреден конвергентен доклад след края на годината, когато изпълни критерия за инфлацията.

Европейската комисия публикува своя Доклад за конвергенцията за 2024 г., в който представя оценка на напредъка, постигнат от държавите членки извън еврозоната по отношение на приемането на еврото. Докладът обхваща България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, които са правно задължени да приемат еврото.

Според заключенията в доклада шестте страни показват смесени резултати по отношение на номиналната конвергенция. Понастоящем нито една от тези държави не отговаря на всички критерии за присъединяване към еврозоната.

България е единствената страна, която изпълнява всички критерии, с изключение на един, и в която националното законодателство може да се смята за съвместимо с правилата на Икономическия и паричен съюз.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис заяви: „България постигна значителен напредък по пътя си към присъединяване към еврозоната и изпълни три от четирите критерия. Това е забележимо постижение в трудна среда. Очакваме инфлацията да намалее през следващите месеци, което ще спомогне да се изпълни инфлационният критерий. Ще работим в тясно сътрудничество с България в подкрепа на присъединяването към еврозоната.“

Оценката на Комисията се допълва от Доклада за конвергенцията на Европейската централна банка, който също се публикува днес.

Според последното проучване на Евробарометър, също оповестено днес, 59% от гражданите в държавите членки извън еврозоната смятат, че общата валута е оказала положително въздействие върху страните, които вече я използват. Мнозинството анкетирани смятат, че въвеждането на еврото би имало положителни последици за собствената им страна (53%) и за тях лично (56%).

58% от респондентите подкрепят въвеждането на еврото от страната им. Подкрепата е особено изразена в Румъния (77%) и Унгария (76%), следвана от Швеция (55%), Чехия (49%), България (49%) и Полша (47%). Подкрепата се е увеличила най-много в Чехия – с 6 пункта в сравнение с миналата година.

България е страната, в която по-голям дял от гражданите (71%) смятат, че еврото ще бъде въведено в рамките на пет години. 64% от българите смятат, че въвеждането на еврото ще увеличи цените, а същевременно 44% – което представлява увеличение с 2 пункта – смятат, че въвеждането на еврото ще има положителен ефект за България.

Според източници от Европейската комисия следващата реалистична дата за приемане на еврото в България е януари 2026 година. Брюксел очаква от София редовно правителство, което да представи ясен ангажимент за приемането на единната европейска валута.

ЕЦБ установи, че България е спазила всички критерии за влизане в еврозоната, освен ценовата стабилност. Очакваме той да бъде изпълнен до края на годината. Това заяви преди редовното заседание на Министерския съвет служебният министър-председател Димитър Главчев.

„Когато покрием всички критерии, ще искаме извънредно конвергентни доклади от Европейската централна банка и Европейската комисия, за да покажем готовността си за присъединяване”, обясни премиерът.

Коментари

IVAN11 ( преди 3 месеца )
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93 @gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна