Варна 20°
fallback
България
08:00 | 25 юни 2024
Обновен: 21:45 | 28 септември 2024

Честваме паметта на св. Прокопий Варненски и преподобномъченица Феврония

25 юни е Международният ден на моряка и Денят на българската статистика

По материала работи: Слав Велев

Днес църквата почита паметта на св. Прокопий Варненски.

Светият преподобномъченик Прокопий бил родом от околностите на град Варна. Още преди да навърши пълнолетие той пожелал да стане монах и отишъл в Света гора. Там станал послушник на един отшелник в околностите на скита "Свети Йоан Предтеча" и след като преминал годините на духовна подготовка и обучение, приел монашество под негово ръководство.

Но след време Прокопий решил да напусне Атон и отишъл в град Смирна (днес Измир, Турция) на малоазийския бряг. За съжаление тук той се поддал на някои изкушения и накрая станало така, че приел мохамеданска вяра. Много скоро обаче съвестта му започнала да го мъчи. Прокопий не издържал на угризенията й и пред всички се отрекъл от новата си вяра, дори я похулил. За тази постъпка веднага го осъдили на смърт. Така младият варненец монах Прокопий пострадал на 25 юни 1810 г. в Смирна.

Както знаем св. Прокопий е патрон на новостроящия се храм до лятно кино "Тракия". Традиционно храмовият празник на новата варненска черква, която се изгражда изцяло с дарения, се отбелязва ежегодно с Божествена света литургия и литийно шествие.

Припомняме, че храмът е първият построен от 100 г. насам във Варна, с прилежащ към него комплекс, който ще развива духовно-просветна дейност. Комплексът включва параклис, многофункционална зала, детска занималня, стаи за обучение по иконопис, стаи за социални дейности, библиотека с интернет, галерия, социална кухня и лекарски кабинет.

25 юни е определен за Международен ден на моряка. Решението е взето на среща под егидата на Международната морска организация през м. юни 2010 в Манила, Филипините. В почти всички страни с излаз на море празникът вече е традиция. Във Варна Международния ден на моряка също става традиция, провежда се за дванадесети път. За нас е много важен конкурсът “Диря в морето” за проза, поезия, живопис и фотография. Изложбата се открива на 24 юни 2024 г., 18 часа в офиса на Моряшки професионален съюз, ул. Граф Игнатиев 6. В Арт салона на радио Варна на 25 юни 2024 г. , 18 часа, по време на Музикално-поетичен рецитал ще бъдат обявени наградените автори. В конкурса могат да участват хора, свързани с моряшката професия, както и техни близки. На всеки пет години се издава алманах с наградените творби. Всяка година наградените литературни творби се публикуват на сайта на Моряшки професионален съюз www.seafarerstu-bg.com

Другата ни гордост е конкурса “Детско море”, който тази година навърши четвърт век. Участват деца от цялата страна. Получаваме над хиляда рисунки и около сто литературни творби. Награждаваме над сто деца. Тържеството се провежда в Пленарна зала на Община Варна. Всяка година се издава книжка албум с наградените творби. След навършване на 12 години наградените деца от конкурса “Детско море” могат да участват в конкурса “Диря в морето”. Тази година децата бяха поздравени от кмета на Община Варна Благомир Коцев. Благодарим!

Голяма радост за децата е Морското кръщение. Провежда се на борда на кораб на 25 юни 10 часа, 2024 г. Бог Нептун кръщава децата с морски имена. Предвижда се разходка в морето. Корабът тръгва от Морска гара.

 

25 юни е още Ден на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) – Чества се от 2004 г. с Решение на Съвета на министрите на външните работи на ОЧИС.

У нас датата 25 юни е обявена за Ден на българската статистика. На тази дата през 1880 г. е създадено Статистическо-организационно отделение към Министерството на финансите, с което се поставя началото на статистическата институция в България.

Автор на статията:
Слав Велев
преподобномъченица Феврония 25 юни празник празник днес църква църковен празник църковен празник днес 25 юни Св. Прокопий Варненски Международен ден на моряка Ден на българската статистика програма ден на моряка варна програма ден на моряка варна 2024 2024
0 коментара
fallback
fallback