IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
08:00 | 25 юни 2024
Обновен: 09:55 | 27 септември 2024

Честваме паметта на св. Прокопий Варненски и преподобномъченица Феврония

25 юни е Международният ден на моряка и Денят на българската статистика

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на св. Прокопий Варненски и преподобномъченица Феврония

Днес църквата почита паметта на св. Прокопий Варненски.

Светият преподобномъченик Прокопий бил родом от околностите на град Варна. Още преди да навърши пълнолетие той пожелал да стане монах и отишъл в Света гора. Там станал послушник на един отшелник в околностите на скита "Свети Йоан Предтеча" и след като преминал годините на духовна подготовка и обучение, приел монашество под негово ръководство.

Но след време Прокопий решил да напусне Атон и отишъл в град Смирна (днес Измир, Турция) на малоазийския бряг. За съжаление тук той се поддал на някои изкушения и накрая станало така, че приел мохамеданска вяра. Много скоро обаче съвестта му започнала да го мъчи. Прокопий не издържал на угризенията й и пред всички се отрекъл от новата си вяра, дори я похулил. За тази постъпка веднага го осъдили на смърт. Така младият варненец монах Прокопий пострадал на 25 юни 1810 г. в Смирна.

Както знаем св. Прокопий е патрон на новостроящия се храм до лятно кино "Тракия". Традиционно храмовият празник на новата варненска черква, която се изгражда изцяло с дарения, се отбелязва ежегодно с Божествена света литургия и литийно шествие.

Припомняме, че храмът е първият построен от 100 г. насам във Варна, с прилежащ към него комплекс, който ще развива духовно-просветна дейност. Комплексът включва параклис, многофункционална зала, детска занималня, стаи за обучение по иконопис, стаи за социални дейности, библиотека с интернет, галерия, социална кухня и лекарски кабинет.

25 юни е определен за Международен ден на моряка. Решението е взето на среща под егидата на Международната морска организация през м. юни 2010 в Манила, Филипините. В почти всички страни с излаз на море празникът вече е традиция. Във Варна Международния ден на моряка също става традиция, провежда се за дванадесети път. За нас е много важен конкурсът “Диря в морето” за проза, поезия, живопис и фотография. Изложбата се открива на 24 юни 2024 г., 18 часа в офиса на Моряшки професионален съюз, ул. Граф Игнатиев 6. В Арт салона на радио Варна на 25 юни 2024 г. , 18 часа, по време на Музикално-поетичен рецитал ще бъдат обявени наградените автори. В конкурса могат да участват хора, свързани с моряшката професия, както и техни близки. На всеки пет години се издава алманах с наградените творби. Всяка година наградените литературни творби се публикуват на сайта на Моряшки професионален съюз www.seafarerstu-bg.com

Другата ни гордост е конкурса “Детско море”, който тази година навърши четвърт век. Участват деца от цялата страна. Получаваме над хиляда рисунки и около сто литературни творби. Награждаваме над сто деца. Тържеството се провежда в Пленарна зала на Община Варна. Всяка година се издава книжка албум с наградените творби. След навършване на 12 години наградените деца от конкурса “Детско море” могат да участват в конкурса “Диря в морето”. Тази година децата бяха поздравени от кмета на Община Варна Благомир Коцев. Благодарим!

Голяма радост за децата е Морското кръщение. Провежда се на борда на кораб на 25 юни 10 часа, 2024 г. Бог Нептун кръщава децата с морски имена. Предвижда се разходка в морето. Корабът тръгва от Морска гара.

 

25 юни е още Ден на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) – Чества се от 2004 г. с Решение на Съвета на министрите на външните работи на ОЧИС.

У нас датата 25 юни е обявена за Ден на българската статистика. На тази дата през 1880 г. е създадено Статистическо-организационно отделение към Министерството на финансите, с което се поставя началото на статистическата институция в България.

Коментари

Новини Варна