IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
09:04 | 24 юни 2024
Обновен: 19:48 | 29 юни 2024

Започнаха консултациите при президента (ВИДЕО)

Излиза, че няма как да се състави правителство, заяви Борисов

По материала работи: Слав Велев
Започнаха консултациите при президента (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев започна консултации с парламентарно представените партии в 50-ото НС.

Първи днес при държавния глава отидоха от ГЕРБ-СДС, като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна лично на "Дондуков" 2.

В понеделник следват срещи ДПС и ПП-ДБ. Кога ще бъдат консултациите с останалите партии- Възраждане, БСП, ИТН и "Величие", все още не е ясно.

Изминаха две седмици от изборите, които ви отредиха статута на първа политическа сила. Този резултат ви натовари със задачата за сформиране на правителсво. Предстои да ви връча проучвателният мандат. Това каза президентът на консултациите с ГЕРБ-СДС. Румен Радев даде ход на първата конституционна процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет със среща с победителя на изборите.

Консултации - в ход: ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ ще разговарят с президента

"Има усещане за пренасищане и състезание между партиите заради честите избори. Преднината ни беше 11%. Партиите не могат да излязат от предизборната си реторика. Всички се държат сякаш предстоят избори, а не да се състави правителство. Последните и предпоследните поставят условия и червени линии. Демокрацията подрежда партиите по волята на народа. Сега излиза, че на практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ-СДС не искат тя да побеждава, а да получават Денков и или експерти - не искат друг да ни представлява. Не искат предпоследният да казва какво да става. Не виждам как може да се случи нещо с друг освен с първия мандат. Ще положим още усилия, но ИТН вече казаха, че с първия и втория мандат не може. Трябва да се мисли за 4-годишно управление и да се сглоби правителство. Чувам само заклинания и кой колко е велик", заяви той.

От партията на Бойко Борисов вече обявиха, че за тях възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ.

По време на консултациите си с другите партии преговорният екип на партията обяви, че вижда следващия кабинет като правителство на споделената отговорност. 

Коментари

Новини Варна