IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
16:45 | 22 юни 2024
Обновен: 01:37 | 28 юни 2024

Масови проверки по Черноморието в началото на летния сезон

Погнаха ресторанти, заведения и временни обекти за продажба на храни и хранителни продукти

По материала работи: Слав Велев
Масови проверки по Черноморието в началото на летния сезон

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Масови проверки по Черноморието от Областните дирекции по безопасност на храните. Инспектори от БАБХ в Бургас, Варна и Добрич засилиха контрола в началото на летния сезон.

Проверяват се ресторанти и временни обекти за продажба на храни и хранителни продукти, като служителите следят техния произход и сроковете на годност.

Агенцията по храните в Бургас засили контрола в обектите от началото на седмицата. Проверките на инспекторите започват от рибните продукти в крайбрежните заведения.

"Техният срок на годност е описан в търговския документ, с който идват. Ако са охладени, по принцип прясната риба е до 3 дни. Черупчести мекотели се съхраняват от 2 до 4 градуса. По принцип срокът им на годност е до 5 дни, ако се охлаждат", заяви д-р Жечка Конова, БАБХ-Бургас, предаде БНТ.

Вземат се проби и от морските деликатеси.

"За морски токсини, ешерихия коли и салмонела", допълни д-р Галина Вълчанова, инспектор в БАБХ-Бургас.

Следи се и произходът на стоката. А собствениците на заведения нямат право да замразяват прясна храна.

"Използваме повече хладилници, където храната е прясна и само на температура нужна за това - от 4 до 6 градуса", коментира Пролетина Дейви, управител на заведение.

Инспекторите проверяват още как се спазва хигиената в обектите и прави ли се качествена дезинфекция.

"В кухненския блок нас ни интересува дали работещият екип е с добро униформено облекло, имат ли шапки, когато се налага и ако е необходимо работят ли с ръкавици. От отделно място става сервирането на храните. Без да се пресичат и кръстосват потоците става издаването на мръсната клиентска посуда", каза още д-р Жечка Конова, БАБХ-Бургас.

При забелязан проблем клиентите могат да подават сигнали на горещия телефон на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверките продължават до края на септември.

Коментари

1124g ( преди 5 дни )
rate down comment 1 rate up comment 0
Ivan11 ( преди 5 дни )
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93@ gmail.com
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна