IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
България
08:43 | 21 юни 2024
Обновен: 11:02 | 27 юни 2024

Трима митрополити се борят за патриарх

Николай Пловдивски не е сред тях

По материала работи: Слав Велев
Трима митрополити се борят за патриарх

Колаж: БТА

Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и ловчанският митрополит Гавриил бяха избрани днес в "тройката" от членовете на Светия Синод. Един от тях ще стане български патриарх на 30 юни. Дебатите са били оспорвани, имало е 42 тура на изборите, каза говорителят на Синода старозагорският митрополит Киприан.

"Светият Синод на БПЦ в пълен състав, съгласно протокол номер 11, пристъпи съгласно член 45 на БПЦ, съобразявайки с изискванията на член 40 от същия устав, с тайно гласоподаване за трима епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. След проверка на подадените бюлетини се установи, че с гласовете на 2/3, са избрани Врачански митрополит Григорий - с 11 гласа на първи тур, Видинският митрополит Даниил - с 9 гласа след 32 тур и Ловчански митрополит с 9 гласа на 42 тур", заяви говорителят на Светия Синод Старозагорски митрополит Киприан, предаде БНТ.

Тези имена ще бъдат предложени на Патриаршеския избирателен църковен събор. Какво обаче се случи по-рано днес. Девет от митрополитите имаха право да бъдат избрани за патриарх според Устава на БПЦ. Те са навършили 50 години и имат пет години служение на поста. Това са митрополитите Йосиф, Григорий Великотърновски, Игнатий, Гавриил, Николай, Йоан, Наум, Григорий Врачански и Даниил. Митрополит Николай заяви, че не иска да бъде издиган за поста, а тази сутрин и митрополит Йосиф каза, че ще си направи отвод.

"Някой беше казал, че аз съм фаворит, може би, защото аз съм старши, най-стар, номер едно. БНТ Фаворит ли сте наистина? Но аз ще си дам оставката като миналия път и им казвам - няма всяка година да избирате патриарх, аз съм на 83 години", каза Американски, Канадски и Австралийски митрополит Йосиф.

Митрополит Йосиф каза още, че преди дни при представянето на деветимата митрополити, митрополит Николай попитал защо не е задраскан.

"Аз бях до него и викам - всеки сам себе си задрасква не някой друг. Така че има също съмнения в много хора, защото няма официално, само казано-речено", каза митрополит Йосиф.

Според митрополит Йосиф е вероятно митрополит Николай да предложи свой близък митрополит за патриарх. И 14-те митрополити бяха днес на заседанието и гласуваха тайно.

"Тъй като гласуването е тайно, за да не ме обвинят в агитация ще запазя в тайна, но много скоро ще разберете всички кои ще бъдат тези трима", каза Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

За да бъде избран в тройката всеки митрополит трябва да получи две трети от гласовете, но членовете на синода бяха на различно мнение 9 или цели 10 гласа са това. Преди 11 години, при избора на патрирах Неофит, тройката беше избрана много трудно и то на втория ден.

"И чак на 27-мия път казах - Имаме патрирах и неговото име е", каза митрополит Йосиф.

Лобитата сред митрополитите се очертаха още при гласуването за Сливенски митрополит. В едната група са митрополитите Николай, Григорий Великотърновски, Игнатий, Антоний, Наум, Киприан, Яков и Арсениий. Това са осем гласа. В другата са Йосиф, Гавриил, Йоан, Серафим, Григорий Врачански и Даниил- те имат шест гласа. Никоя от двете група сама няма 9 или 10 гласа за попадане на митрополит в тройката и може би ще се търси съгласие. През последните месеци за тройката се спрягаха митрополитите Николай, Гавриил, Григорий Врачачски, Наум и напоследък Йосиф. След като каза, че се отказва от номинация, митрополит Николай намекна пред журналисти, че патриарх може да стане митрополит Наум като каза "Кой ще е патриарх и наум не ви идва".

Светият синод ще определи кандидатите за патриарх - какви са изискванията?

Има ли две враждуващи групи в Синода или е спокойно?

"По-скоро има групи връждуващи извън Синода и против Синода. Това се вида при различни заседания, парацърковни групи, които за съжаление всяват смут в душите на миряните", посочи митрополит Антоний.

Митрополит Йосиф днес каза и че ще постави въпроса защо трима митрополити - Николай, Киприан и Яков- и двама епископи са служили с представители на украинска разколническа група. Колкото до архимандрит Дионисий, той отново е на работа в Синода и ще помага при избора на нов патриарх.

Никоя от двете група сама няма 9 или 10 гласа за попадане на митрополит в тройката и може би ще се търси съгласие.

Коментари

Новини Варна