IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
България
13:20 | 20 юни 2024
Обновен: 09:10 | 27 юни 2024

Продължават проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

ИА „Автомобилна администрация” установи нарушения при двама от превозвачите – за 24-часов период

По материала работи: Слав Велев
Продължават проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Снимка: Министерство на туризма

Нови проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания бяха извършени от служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) и Икономическа полиция на ГКПП „Капитан Андреево“. Бяха проверени 22 автобуса, пристигащи от Турция. Проверка е извършена и на 20 туроператори – организатори на пътуванията за законово извършване на дейността. Установено бе, че при двама от проверените туроператори липсва вписана валидна застраховка в Националния туристически регистър, а всички останали извършват законно дейността си, притежават удостоверения за регистрация и имат застраховки с валиден срок на действие.

ИА „Автомобилна администрация” установи нарушения при двама от превозвачите – за 24-часов период, след края на предходната ползвана нормална дневна почивка, водачите не са ползвали дневна почивка от минимум девет последователни часа, с което е нарушена разпоредбата на AETR ДВ 28 от 1995г., чл. 8, ал. 2, изр. 2. На водачите са съставени актове за установяване на административно нарушение (АУАН).

По-рано през месеца бяха извършени съвместни проверки с контролните органи и на ГКПП "Лесово – Хамзабейли". Проверени бяха 4 автобуса и три регистрирани фирми като туроператори. Бяха съставени 3 констативни протокола от страна на КЗП. ИААА не е установила нарушения при проверката на превозвачите.

Внезапните проверки на контролните органи, съвместно с Министерството на туризма, ще се извършват през цялата година и ще бъдат изпълнявани не само на граничничните контролно-пропускателни пунктове, но и на туристически обекти във вътрешността на страната.

Коментари

Новини Варна